30 iun. 2016 | 15:01

„Smooth criminal”, varianta auto: aceste roți îi permit mașinii să se miște în orice direcție

ENTERTAINMENT

În cazul în care nu ai mai văzut până acum o mașină care se mișcă în lateral fără prea mare efort, îți sugerăm să dai play clipului de mai sus și să te bucuri de priveliște. 

Dacă am avea roți magice, precum cele din video-ul de mai sus, parcarea laterală ar deveni doar un vis urât, iar parcările în general ar deveni floare la ureche. Ne referim la cele reușite, evident. Aceste roți foarte promițătoare au fost create de William Liddiard și sunt similare roților omnidirecționale pe care le găsești la anumiți roboți sau la mașinării cu dimensiuni foarte mari.

Ceea ce le face interesante e faptul că au fost create special pentru mașini, iar, potrivit lui Liddiard, pot fi adaptate oricărei mașini. Din descriere, mai aflăm că pot fi folosite în orice condiții meteo și de drum. De asemenea, cauciucurile sunt construite la fel precum cele obișnuite. Deși momentan roțile sunt doar în faza de prototip, Liddiard speră să atragă atenția asupra ideii sale și să stabilească parteneriate avantajoase, cu ajutorul cărora să o poată comercializa.

Un astfel de sistem ar complica puțin modul de funcționare și deplasare al mașinii, iar, potrivit celor de la Popular Mechanics, s-ar putea ca abilitatea de a mișca mașina în lateral să nu merite osteneala, oricât de cool ar părea. Mai ales dacă luăm în calcul avântul mașinilor autonome și electrice.

Chiar dacă nu va ajunge pe piață, Liddiard are toate motivele să se mândrească cu invenția la care a visat opt ani și pentru care a muncit trei. Dacă până acum, expresia „ai reinventat roata” era cât se poate de sarcastică, se pare că, măcar în cazul unui om, poate fi luată ca atare. Și e destul de tare faptul că în 2016 oamenii încă mai pot reinventa roata.