Primele Chromebook-uri ajung în România și sunt disponibile la Orange

Google, în parteneriat cu Orange și HP, a anunțat primele Chromebook-uri disponibile în România. Acestea pot fi găsite în oferta Orange și pot fi cumpărate fie la liber, fie la abonament. 

Dacă ar fi să te pună cineva să enumeri toate sistemele de operare pentru PC-uri pe care le știi, cel mai probabil ai zice Windows, Linux și OS X. Totuși, ești pe cale să faci cunoștință cu un nou sistem de operare, care ți-e mai familiar decât te-ai aștepta. Este vorba despre Chrome OS, dezvoltat de Google în jurul browserului tău preferat care rulează pe laptopuri speciale, numite Chromebook-uri.

Acestea nu sunt noi, decât pentru piața din România, și s-ar putea să vă intereseze dacă vreți un dispozitiv ieftin, portabil și rapid. În cadrul unui eveniment special, Google, HP și Orange au prezentat HP Chromebook, un gadget cu display HD de 11,6 inch, greutate de 1,28KG și autonomie de aproximativ 8 ore. Este dotat cu procesor Intel și are 2GB RAM, iar sistemul de operare este foarte bine optimizat, însemnând că timpul de pornire este de numai 10 secunde, iar update-urile se fac mereu pe fundal, ca să nu întrerupă utilizatorul.

Accesul la Chromebook se realizează prin contul de Gmail. Pentru o mai mare mobilitate, documentele și aplicațiile sunt salvate automat în cloud-ul Google Drive de fiecare dată când computerul este conectat la internet și pot fi accesate de pe orice alt laptop Chromebook, alt computer care folosește browser-ul Google Chrome sau de pe smartphone-uri și tablete. Clienţii primesc 100 GB spaţiu de stocare în Google Drive, valabil timp de 2 ani, având posibilitatea de a cumpăra spaţiu suplimentar. 

HP Chromebook Romania 2

În același timp, aplicații precum Gmail Offline sau Google Docs permit salvarea locală a documentelor în lucru atunci când laptopul este folosit în modul offline, urmând ca la prima conectare acestea să se salveze automat în cloud. 

HP Chromebook vine cu cele mai populare aplicaţii Google preinstalate, iar utilizatorii pot găsi şi mai multe aplicaţii în Chrome Web Store.

Așadar, un Chromebook este ideal în cazul în care aveți nevoi de bază, cum ar fi editatul de documente sau vizionatul de filme. Nu este pentru cei care vor jocuri sau editare foto/video, dar este un gadget perfect pentru cei care sunt mereu pe drumuri sau în ședințe și pentru care o tabletă este pur și simplu insuficientă.

HP Chromebook costă 299 euro ”la liber”, iar cu un abonament lunar de 24 euro costă 99 euro. Abonamentul oferă 16 GB trafic de internet/lună, acces la viteze 4G+ de până la 300 Mbps pentru download în aria de acoperire, trafic de internet nelimitat în timpul nopţii prin Happy Night, 25 GB spaţiu de stocare în Orange Cloud, Orange Antivirus, precum şi trafic nelimitat pentru a urmări filmele, serialele, emisiunile şi canalele TV preferate prin Orange TV Go.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: