10 nov. 2016 | 14:26

Președinția lui Trump reprezintă o amenințare pentru NASA

ACTUALITATE
Președinția lui Trump reprezintă o amenințare pentru NASA

Acum ceva timp, scriam acest articol despre viziunea lui Trump despre adevăruri științifice unanim acceptate. Dincolo de faptul că neagă consecințele schimbărilor climatice, nici explorarea spațială nu e o prioritate pentru el.

Acum un an, când un băiat de 10 ani l-a întrebat ce părere are despre NASA, Trump a spus că există probleme mai mari și că America nu are bani de investit în așa ceva. Recent, și-a „reconsiderat” poziția și a rostit câteva platitudini despre cum spațiul e grozav și cum glorioasa America îl va cuceri: „Sub administrația lui Trump, Florida și America vor pava calea către stele”.

Acum câteva săptămâni, campania lui Trump l-a adus pe consilierul Robert Walker să dezbată aceste aspecte, în cadrul întâlnirii Commercial Space Transportation Advisory Committee. Acesta a dat de înțeles că Trump va concentra bugetul NASA pe explorarea adâncă a spațiului și că cel acordat cercetărilor pe Pământ va fi restrâns, potrivit Gizmodo.

John Logsdon, profesor la Universitatea George Washington, a spus că divizia NASA care se ocupă de cercetările terestre a fost o prioritate pentru Obama și că a crescut frumos în ultimii ani. Bugetul din 2009 era de 1,5 miliarde de dolari, iar anul acesta a ajuns la 1,9 miliarde.

Nu e clar ce se va întâmpla cu acest program (care include o serie de sateliți care supraveghează îndeaproape Pământul) dar nu ar fi o idee bună ca bugetul acordat să fie micșorat. Acești sateliți monitorizează, practic, semnele vitale ale Pământului și toate modificările care survin din cauza schimbărilor climatice. Cum Trump nu prea crede în schimbările climatice, nu ar fi exclus să taie din banii necesari pentru a susține aceste cercetări.

Walker a mai vorbit și despre angajamentul lui Trump în explorarea Sistemului Solar, precum și despre planurile de a transfera mai multe operațiuni către companii precum SpaceX și Orbital ATK. Agenda prevede o Stație Spațială Internațională transformată într-un parteneriat între domeniul public și cel privat.

Walker a propus, de asemenea, reînființarea Consiliului Național Spațial, care a fost anulat de Nixon în 1973 și resuscitat de George H.W. Bush. Acesta ar urma să fie condus de vicepreședinte, care ar trebui să se asigure că toate sectoarele funcționează optim. Nu e clar nici ce va reprezenta această mișcare, dar problema e că Trump și consilierii săi sunt vagi în legătură cu acest subiect.