O expertă SETI explică de ce nu am găsit încă extratereștri

O expertă SETI explică de ce nu am găsit încă extratereștri

SETI caută extratereștri de aproximativ 60 de ani. Chiar dacă instrumentele și strategiile lor sunt din ce în ce mai performante, încă nu au reușit să aducă mărturii clare ale existenței altor forme de viață inteligente în Univers.

Cei de la TechCrunch au stat de vorbă cu celebra Jill Tarter, pentru a înțelege cum s-au schimbat lucrurile în timp și de ce, totuși, nu au fost găsite dovezi palpabile. Tarter a fost inspirație pentru Dr. Ellie Arroway în Contact al lui Carl Sagan, are un doctorat în astrofizică și și-a dedicat viața pentru SETI. În ultimii 60 de ani, căutările au atins un alt nivel de performanță. Computerele și telescoapele au ajutat mult în acest sens.

În ceea ce privește inabilitatea de a depista forme de viață inteligente până în acest moment, Tarter a spus că acest puzzle are două piese: prima parte ține de faptul că Universul este foarte vast și că nimeni nu l-a putut explora pe îndelete. „Dacă explorezi o porțiune de spațiu de dimensiunea oceanelor de pe Terra, ai examinat doar un pahar de apă din întregul ocean al vieții inteligente”, a explicat ea. Al doilea motiv ar putea fi faptul că suntem încă blocați de tehnologia și fizica pe care le avem în secolul 21, care e posibil să nu fie suficiente deocamdată.

În trecut, Stephen Hawking a spus că o vizită extraterestră ar echivala cu ajungerea lui Cristofor Columb în America. „Dacă extratereștrii ne vizitează, rezultatul va fi similar celui produs de ajungerea lui Columb în America, care s-a dovedit a nu fi chiar nu lucru bun pentru americanii nativi”.

Tarter, totuși, are o altă perspectivă. În ceea ce privește riscurile potențiale ale unei vizite extratereste, Tarter s-a referit la cercetările făcute de Steven Pinker, profesor de psihologie la Harvard. Lucrările lui sugerează că oamenii devin mai blânzi și gentili pe măsură ce evoluează și că s-ar putea să trăim cele mai pașnice vremuri din istoria evoluției. Așadar, Tarter crede că e posibil ca o specie să poată avansa foarte mult tehnologic doar dacă învață să se comporte într-o manieră pașnică, dar recunoaște că sunt doar speculații.

„Dacă extratereștrii vin la ușa noastră, înseamnă că au tehnologii considerabil avansate în raport cu ale noastre. Iar din acest motiv, ei vor fi cei care vor stabili regulile”, a mai spus ea.

Citește și: