09 aug. 2016 | 13:22

NASA a vândut accidental un obiect important din misiunea Apollo 11, iar acum îl vrea înapoi

ACTUALITATE
NASA a vândut accidental un obiect important din misiunea Apollo 11, iar acum îl vrea înapoi

NASA și procurorii federali încearcă să recupereze sacul folosit de astronauții Apollo 11 pentru a colecta mostre de pe Lună, în cadrul misiunii din 1969. Asta după ce l-au vândut accidental în cadrul unei licitații, anul trecut. 

Oficialii spun că sacul a fost vândut din cauza unei erori prin care atât el, cât și un sac folosit în misiunea Apollo 11 au primit același număr de inventar. Eroarea a fost constatată atunci când noul proprietar al sacului l-a trimis înapoi la NASA, pentru autentificare, potrivit Science Alert.

NASA a decis să îl păstreze, așa că momentan, Agenția Spațială și procurorii vor să se asigure că sacul pe care îl numesc „o comoară națională” rămâne la NASA. Partea proastă e că proprietarul actual, Nancy Carlson din Illinois, pretinde că a cumpărat sacul perfect legal, așa că sunt șanse mari să fie declanșată o luptă legală.

Nu e prima oară când sacul lunar al Apollo 11 este subiectul unei controverse. În 2005, Max Ary, fondatorul și directorul Centrului Spațial și de Cosmosferă din Kansas, a fost găsit vinovat de furtul și scoaterea la licitație a unor artefacte pe care NASA le-a împrumutat instituției respective pentru expoziții. Oficialii NASA au găsit și acest sac lunar în garajul lui Ary, împreună cu alte obiecte pe care plănuia să le vândă.

Acum, NASA speră să primească ajutor de la același judecător datorită căruia a recuperat sacul de la Ary. Carlson a cumpărat sacul pentru 995 de dolari, în 2015. Pentru că nu a comis, în fond, nicio ilegalitate, Carlson a intentat proces împotriva NASA, pentru a recupera prețiosul sac. Oficialii Agenției Spațiale speră ca judecătorul să le permită să îi returneze banii femeii, dar să păstreze sacul. La urma urmei, încă are urme din mostrele lunare prelevate în 1969, în interior.

Anul trecut, Carol, văduva lui Neil Armstrong, a găsit o geantă în dulapul răpostatului soț, care era plină cu obiecte din misiunea Apollo, inclusiv camera folosită pentru a importaliza momentul primilor pași pe Lună. Ea l-a contactat pe Allan Needell, custodele colecţiei Apollo, trimiţându-i câteva fotografii. Datorită familiei lui Armstrong, geanta cu obiecte din timpul misiunii spaţiale istorice Apollo 11 a fost împrumutată Muzeului Aerospaţial, care o păstrează, o cercetează şi are dreptul să o expună public. Prin urmare, ai putea crede că e aproape o tradiție ca obiectele din misiunile lunare să ajungă departe de NASA.