04 aug. 2016 | 10:14

Americanii au primit în mod oficial aprobarea de a trimite o capsulă pe Lună

ACTUALITATE
Americanii au primit în mod oficial aprobarea de a trimite o capsulă pe Lună

Acum puțin timp, vă vorbeam despre startupul american Moon Express, care plănuiește să trimită iar oameni pe Lună. Se pare că, într-un final, a primit aprobarea din partea guvernului SUA de a trimite anul viitor o capsulă fără echipaj pe Lună.

Acest lucru este o premieră pentru o companie privată. Până în prezent, numai guvernele SUA, Chinei și fostei Uniuni Sovietice au trimis echipamente spațiale pe Lună.

„Suntem în prezent liberi să explorăm al optulea continent al Terrei, Luna, pentru a afla mai multe și a căuta resurse pentru binele întregii omeniri”, a declarat Bob Richards, director general al Moon Express. Firma a fost înființată în anul 2010, cu sediul la Cape Canaveral, în Florida, potrivit Mediafax.

„Cerul nu este limita pentru Moon Express, ci chiar baza de lansare”, a adăugat Naveen Jain, co-fondatorul Moon Express, care consideră acest acord ca fiind un alt „salt uriaș pentru omenire”, cu trimitere la cuvintele rostite în 1969 de Neil Armstrong, atunci când a pășit pe Lună.

Acordul a fost semnat de Agenția Federală a Aviației (Federal Aviation Administration, FAA) care a consultat în prealabil Casa Albă, Departamentul de Stat și Agenția Spațială Americană (National Aeronautics and Space Administration, NASA).

Moon Express nu a finalizat deocamdată construcția capsulei, care se pare că se va numi MX-1. Aceasta va fi lansată la sfârșitul anului 2017 cu ajutorul unei rachete produse de Rocket Lab, un alt startup, care nu a mai efectuat până acum misiuni comerciale. Scopul este de a ateriza pe Lună și realiza o serie de analize, care ar ajuta compania să pregătească terenul pentru alte misiuni ulterioare. „În viitorul apropiat, dorim să aducem înapoi pe Terra resurse prețioase, metale și pietre lunare”, a mai declarat Naveen Jain.