Materialul care ar putea înlocui cimentul va fi printat 3D

Materialul care ar putea înlocui cimentul va fi printat 3D
13:50 18.03.2016


Oprirea efectelor devastatoare ale încălzirii globale e, fără îndoială, una dintre cele mai mari provocări la ora actuală.

O echipă de cercetători din cadrul Universităţii din California, SUA, au găsit o metodă care urmează să fie folosită pentru a reduce cantităţile extrem de mari de dioxid de carbon eliberate în atmosferă, ca urmare a activităţii termocentralelor, potrivit IFL Science.

Specialiştii americani plănuiesc să transforme substanţa toxică într-un nou tip de material de construcţie, fabricat cu ajutorul unor imprimante 3D. Produsul a fost numit sugestiv CO2NCRETE, iar cercetătorii cred că poate lua locul cimentului. „Cu ajutorul acestei tehnologii, vom putea transforma dioxidul de carbon într-un material util. Sperăm nu numai că vom capta cât mai mult gaz, ci şi că vom utiliza depozitele obţinute, pentru a înlocui cimentul folosit în domeniul construcţiilor”, a declarat profesorul J.R.DeShazo.

Dacă ne gândim că peste 30% din totalul emisiilor de dioxid de carbon sunt produse ca urmare a activităţii termocentralelor, această soluție s-ar putea dovedi chiar ingenioasă. Prin urmare, fabricarea materialului CO2NCRETE va ajuta, în mod semnificativ, reducerea nivelului acestor emisii, la scară globală.

„Ne concentrăm eforturile în scopul de a utiliza dioxidul de carbon ca pe o resursă, una care ar putea fi reutilizată în mod constant. După cum bine ştim, în urma producerii cimentului rezultă dioxid de carbon. Noi l-am putea folosi pentru a crea un material de construcţie care îl va putea înlocui pe cel dintâi”, a explicat cercetătorul Gaurav Sant. Deocamdată, CO2NCRETE a fost testat doar în interiorul unui laborator. Eforturile oamenilor de ştiinţă nu se opresc, însă, aici, deoarece ei intenţionează să producă noul material la scară industrială.