27 iul. 2016 | 17:55

LG OLED C6: de ce să optezi pentru tehnologia OLED dacă vrei un TV 4K [REVIEW]

ACTUALITATE
LG OLED C6: de ce să optezi pentru tehnologia OLED dacă vrei un TV 4K [REVIEW]

În urmă cu puțin timp, vă povesteam despre un Smart TV LG cu rezoluție 4K și panou IPS. Zilele trecute am avut ocazia să testez un model din gama LG OLED C6, tot inteligent și tot cu rezoluție 4K, dar experiența de vizionare a fost una complet diferită, iar asta nu s-a datorat (numai) curburii ecranului. 

Într-o vreme, războiul pe piața de televizoare se dădea între plasmă și LCD. Acum, producătorii oscilează între LCD și OLED, iar LG are modele cu fiecare dintre aceste tehnologii. Gama OLED este ceva mai scumpă, dar cei care vor un televizor premium (iar cei care caută rezoluția 4K pun mai mult accent pe calitate) nu ar trebui să treacă cu vederea avantajele acestei tehnologii.

Înainte de a intra în detalii despre modelul testat de mine, ar fi mai bine să explic puțin cele două tehnologii. LCD-urile folosesc panouri compuse din numeroase straturi. Există o sursă de lumină, un filtru polarizator, o matrice TFT, stratul de cristale lichide, filtrul de culoare și câteva de straturi de sticlă printre toate acestea. La OLED (organic LED), lucrurile sunt ceva mai simple. Straturile care se ocupă de comutare, luminozitate și cuoare sunt integrate într-o singură ”fâșie” care se ocupă de toate aceste sarcini. Asta înlătură nevoia de iluminare de fundal, de cristale lichide și simplifică considerabil structura televizorului. Pentru că sursa de lumină nu mai este fomată dintr-un panou, ci fiecare pixel de pe ecran este iluminat individual, ecranul poate să redea culori mai vii, negru perfect (pixelii se închid la scenele întunecate), iar lipsa cristalelor lichide garantează și mișcarea fluentă a imaginilor de pe ecran (mai exact, cu o latență de 0,001 milisecunde, față de 5 milisecunde în cazul LCD). Iar pe lângă avantajele legate de calitatea imaginii, există și avantaje care țin de design.

Design LG OLED C6

LG OLED55c6 va apărea în magazinele de la noi în luna septembrie și vine cu un ecran OLED cu diagonală de 55 de inch, adică 139 de centimetri. Este urmașul modelului EG920 lansat în 2015. Din punct de vedere al designului nu sunt extraordinar de multe schimbări. Vorbim despre un televizor al cărui ecran este înconjurat de o margine ultrasubțire. Cei care vor să aibă impresia că televizorul este compus numai din display, vor putea alege și modelul OLED Signature, care are o margine transparentă din sticlă, dar care vine și cu un preț considerabil mai mare. Revenind la modelul de față, nu numai marginea este subțire, ci tot televizorul. Beneficiind de tehnologia OLED, modelul C6 are o grosime foarte mică și un design elegant, fiind montat pe un picior din plexiglass transparent, la fel ca versiunea de anul trecut.

Curbura ecranului nu este foarte pronunțată, dar oferă un efect interesant și conferă TV-ului un design deosebit, permițând, în același timp, vizionarea și din părțile laterale, nu numai din centru. Difuzoarele Harman Kardon sunt ascunse în partea de jos, iar porturile sunt în spate. Aspectul general al televizorului este foarte plăcut și modern și s-ar potrivi într-o sufragerie decorată într-un stil minimalist și elegant.

Imagine LG OLED C6

După cum ziceam la începutul articolului, nu orice televizor 4K oferă aceeași calitate a imaginii. Cum modelul IPS testat inițial era considerabil mai bun decât alte dispozitive de la alți producători (mulțumită unori tehnologii proprietare), la fel și modelul OLED este mai bun decât cel IPS. LG OLED C6 vine cu HDR, dar și cu funcții precum Perfect Color, Infinite Contrast, ULTRA Luminance sau Pixel Dimming. Cu toate că, pe hârtie, aceste opțiuni par mai mult trucuri de marketing decât funcții reale, voi detalia mai jos câteva dintre ele.

Cei dintre voi care sunt familiarizați cu termenul HDR (High Dinamic Range) din fotografie vor ști exact la ce să se aștepte când vor aprinde un televizor din gama OLED 2016 a LG. Tehnologia HDR, cel puțin pe televizoare, ajustează luminozitatea și culorile pentru a transmite imaginile cât mai natural cu putință. Acest lucru este foarte ușor de făcut (și mult mai eficient) în cazul televizoarelor OLED, având în vedere că fiecare pixel este luminat individual. Mai mult, culorile sunt mult mai vii, iar paleta de culori este cu 70% mai mare în cazul panourilor OLED. Tehnologia Billion Rich Colors asigură peste un miliard de culori procesate la 10 biți (față de 16,7 milioane de culori procesate la 8 biți în cazul LCD), însemnând că trecerile de la o nuanță la alta sunt făcute fără cusur.

Practic, panourile OLED merg mână în mână cu opțiunea HDR, iar televizorul OLED55C6 este compatibil cu ambele standarde HDR. adică Dolby Vision și HDR10. Dolby Vision scanează dinamic fiecare scenă dintr-un clip pentru a produce efectul HDR, iar HDR10 scanează doar prima scenă și aplică aceleași setări de luminozitate și contrast peste tot clipul. Ca o notă de subsol, merită menționat că și modelul EG920V, din gama OLED 2015, va primi o actualizare care îl va face compatibil cu standardul HDR10.

Experiența vizionării pe un astfel de TV este cu adevărat fascinantă, datorită negrului intens și culorilor aprinse. Pentru a atinge un contrast foarte mare, tehnologia ULTRA Luminance redirecționează luminozitatea economisită de la zonele întunecate către zonele în care imaginea este mai aprinsă, iar funcția Contrast Maximizer analizează constant datele de pe ecran și ajustează contrastul în funcție de fiecare scenă.

LG OLED 4K 7

Sunet și sistem de operare LG OLED C6

La capitolul sunet, nu ar fi foarte multe de zis. Difuzoarele Harman Kardon scot sunetul pe patru canale la o putere de 40W. Televizorul dispune și de tehnologia Clear Voice III, dar și de funcția Magic Sound Tuning, care, împreună cu telecomanda Magic Remote, îi permite utilizatorului să definească zona ”lovită” de sunet. Mai exact, în loc ca sunetul să se împrăștie în toata camera, acesta este reglat automat în funcție de spațiul în care stă televizorul. Sunetul este puternic și clar și este potrivit pentru filme, concerte, meciuri sau jocuri. Nu oferă experiența unui sistem home theater, însă se apropie destul de mult de sunetul scos de un soundbar bun.

Sistemul de operare este webOS 3.0, sistem pe care eu (dar și numeroase insitituții de certificare și premiere) îl consider cel mai potrivit și mai ușor de folosit pe un televizor. Sistemul în sine este incredibil de rapid și aș putea compara performanțele cu cele ale unui smartphone de ultimă generație. Trecerea de la o aplicație la alta se face foarte rapid și nu există timpi morți în browsing, în redarea conținutului sau în folosirea generală a funcțiilor smart. Toate funcțiile importante din web OS 3.0 le găsiți detaliate aici.

Concluzie LG OLED C6

Modelul C6 din gama OLED a LG a fost primul OLED pe care am avut ocazia să-l analizez îndeaproape. Fiind obișnuit cu televizoarele cu panouri LCD, am fost surprins de contrastul ridicat și de culorile vii. Imaginile HDR pe un astfel de televizor te fac să crezi că privești printr-o fereastră, iar rezoluția 4K este un musai pentru cei care vor să se bucure la maximum de conținutul video de calitate. Cu toate că nu știu încă prețul pentru acest model, trebuie să știți că versiunea de anul trecut, adică LG EG920V, costă 10.999 lei și beneficiază de multe dintre funcțiile prezentate mai sus.

LG OLED 4K 2