iPhone SE e telefonul pe care Apple trebuia să-l lanseze în 2013

iPhone SE e telefonul pe care Apple trebuia să-l lanseze în 2013

iPhone SE a fost lansat oficial  luni seară, în cadrul unui eveniment special Apple. Gigantul din Cupertino a prezentat lumii cel mai puternic smartphone de 4 inch și, în același timp, cel mai ieftin telefon al său. Dar asta ar fi trebuit să se întâmple în 2013. 

În urmă cu trei ani, presa de specialitate vuia cu zvonuri legate de lansarea unui iPhone ieftin. Septembrie, 2013, a venit, evenimentul Apple s-a terminat și noi am scris despre un telefon care nu era nici chiar iPhone și nici chiar ieftin. iPhone 5C, cu al său înveliș din plastic sclipicios, ne-a dus cu gândul la telefoanele Lumia și ne-a făcut, pentru o secundă, să ne întrebăm dacă Jony Ive și-a pierdut, într-un final, mințile (mai trebuie să vă reamintim despre acele carcase oribile, similare cu încălțămintea Crocs?).

Telefonul acela, pe  care chiar și unii dintre cei mai fanatici fani Apple l-au hulit, venea cu un hardware inferior modelului iPhone 5S (lansat simultan) și cu un preț deloc bun, considerând specificațiile: 449 de dolari pentru versiunea cu 16GB spațiu de stocare. iPhone SE este smartphone-ul pe care ar fi trebuit* (*a se citi: ne-am fi dorit) să-l vedem la acel eveniment.

iPhone SE are specificațiile generației actuale de iPhone-uri. Are procesor A9 și cameră de 12MP. Îi lipsește Force Touch, dar vine cu iOS 9.3 și corpul frumos din aluminiu al iPhone 5S. Prețul? Cel mai mic pe care l-a avut vreodată un smartphone Apple la lansare: 399 de dolari pentru versiunea cu 16GB. Nu este un produs care a entuziasmat pe toată lumea, dar este un produs care contează pentru Apple și asta nu e neapărat un lucru bun.

Odată cu prezentarea iPhone SE, Apple a retras de pe piață modelul 5S, care se vindea la prețuri similare. Pentru cine este făcut iPhone SE? Pentru Apple, în primul rând. Este un device ”de umplutură”, un model pe care și-l pot permite mulți și care va da frumos la evenimentul din luna septembrie, când Tim Cook se va lăuda, cum obișnuiește de fiecare dată, cu cifrele incredibile. Va spune că Apple a vândut, în ultimul an, X milioane de iPhone-uri, însă nu va spune ce modele. Analiștii se vor entuziasma, cotația Apple la bursă va crește și toată lumea se va bucura de vedeta iPhone 7.

Strategia Apple devine din ce în ce mai evidentă și nu este una deloc nouă. Samsung se menține pe prima poziție în ceea ce privește vânzările fix din același motiv: pe lângă vârfurile de gamă S7 și S7 edge, va vinde și numeroase gadgeturi mid-range, cum ar fi Samsung Galaxy A3 sau Galaxy J5. Totuși, mișcarea Apple în această direcție poate duce la distrugerea valorilor pe care utilizatorii le apreciază atât de mult la companie.

”Fanii Apple s-ar putea să nu mai fie fani Apple după ce vor deschide ochii și vor realiza că gigantul în Cupertino îi minte an de an, cu zâmbetul pe buze și cu privirea ațintită spre portofele. Până atunci, iPhone SE e ieftin. Suficient de ieftin încât să ți-l permiți. Atât de  ieftin încât să faci și tu parte din ”lumea bună” a posesorilor de telefoane de ultimă generație de la Apple. Bucură-te!” 

Cât timp va mai reuși gigantul din Cupertino să mintă pe toată lumea că produsele pe care le lansează sunt cu adevărat noi? iPhone SE, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPad Pro 9,7 și iPad Pro sunt, practic, același dispozitiv în mărimi diferite. Compania nici nu se mai chinuie să facă hardware nou, ci pur și simplu îl reciclează pe cel vechi. Luni, Apple a încercat să păcălească pe toată lumea că a lansat un nou telefon, dar a lansat doar unul mai mic.

Totuși, nu vor fi extraordinar de mulți cei care vor trece la iPhone SE. Utilizatorii de iPhone 5S sau de iPhone 6 (sau de modele mai vechi), care nu au bugete mari, au acum motive de upgrade, dar cei care folosesc în prezent telefoane de la alte companii nu vor fi încântați de dimensiunile liliputane ale smartphone-ului de 4 inch. Cei care folosesc un Samsung Galaxy S5, spre exemplu, când vor ține un iPhone SE în mână, nu vor avea o senzație foarte plăcută. E greu să pleci de la un dispozitiv cu display de 5 inch, pe care te-ai obișnuit să vezi clipuri și să te joci, la un gadget pe care abia îți încap degetele ca să scrii un mesaj.

Dar Apple nu are nimic de pierdut pe termen scurt. Costurile pentru dezvoltarea iPhone SE au fost infime, comparat cu dezvoltarea unui dispozitiv nou, componentele existau deja, la fel și carcasa. Pe termen lung, totuși, s-ar putea să îi piardă pe utilizatorii care vor inovație cu adevărat utilă. Cum ar fi o baterie care se încarcă în totalitate în numai 90 de minute. Sau un gadget care rezistă în momentul în care îl scapi în apă. Fanii Apple s-ar putea să nu mai fie fani Apple după ce vor deschide ochii și vor realiza că gigantul în Cupertino îi minte an de an, cu zâmbetul pe buze și cu privirea ațintită spre portofele. Până atunci, iPhone SE e ieftin. Suficient de ieftin încât să ți-l permiți. Atât de  ieftin încât să faci și tu parte din ”lumea bună” a posesorilor de telefoane de ultimă generație de la Apple. Bucură-te!

 

Octavian Palade
Articol scris de
Palade Octavian
Octavian Palade
Etichete:
Comentarii
Octavian Palade
11:27 / 22.03.2016