22 mart. 2016 | 11:38

Cum ar arăta traficul fără luminile semafoarelor, doar cu mașini autonome

ENTERTAINMENT
Cum ar arăta traficul fără luminile semafoarelor, doar cu mașini autonome

Cercetătorii MIT au creat modele virtuale programate să elimine luminile din trafic, o consecință așteptată după preluarea controlului de către mașinile autonome.

Una dintre simulări poate fi văzută în video-ul de mai sus, și e poate prima oară când avem o imagine clară a unei lumi în care nu mai este necesar niciun fel de control în trafic. Cei de la Digital Trends explică foarte clar cum funcționează ideea: „folosind modele matematice, cercetătorii arată cum mașinile cu senzori și traficul fără semafoare pot reduce aglomerațiile. În acest scenariu creat de echipa de la MIT, vehiculele autonome ar comunica wireless între ele, permițându-se astfel o circulație la distanțe sigure, fără lumini adiționale. Această comunicare între mașini ar controla fluxul traficului, astfel încât mașinile să intre într-o intersecție doar când e sigur să facă asta. Mașinile ar intra în grupuri mici în intersecție, pe care ar traversa-o rapid”. De asemenea, potrivit lui Paolo Santi, cercetător al SENSEable City Lab, vrei ca mașina să stea în intersecție cât mai puțin posibil. Ceea ce e perfect adevărat.

Așadar, principalul punct pro al unei rețele de drumuri autonome este creșterea productivității traficului, mai ales în orașe în care aglomerația e o problemă. Desigur, mai avem ceva timp de așteptat până se va ajunge la acest nivel de autonomie, dar un viitor în care stai pur și simplu într-o mașină pe care nu o controlezi și vezi vehicule care „zboară” prin intersecție în fața ta sună puțin înfricoșător. Bineînțeles, sistemele de comunicare dintre mașini vor fi optimizate pentru a evita orice coliziune, iar vitezele și distanțele vor fi setate astfel încât condițiile de siguranță să fie depline. Și totuși, o astfel de imagine ni se va mai părea sumbră încă ceva timp de acum încolo.