23 iun. 2016 | 11:40

Hasselblad X1D reinventează camerele de format mediu printr-un mirrorless

ACTUALITATE
Hasselblad X1D reinventează camerele de format mediu printr-un mirrorless

Cei de la Hasselblad sunt renumiți prin intermediul camerelor lor de format mediu, iar noul Hasselblad X1D aduce un set de specificiații remarcabile într-o cameră mirrorless compactă.

Dintr-un punct de vedere, performanța celor de la Hasselblad, când avem în vedere doar noua lor cameră, pare cel puțin absurdă. În cel mai optimist caz, pare că reușește să justifice prețul de aproape 9000 de dolari, doar pentru body, fără obiective.

Conform unor zvonuri de acum câteva zile, Hasselblad lucrează de ceva timp la o cameră mirrorless unică din foarte multe puncte de vedere. Rezultatul vine sub forma noii Hasselblad X1D pe care o puteți vedea în toate splendoarea ei în fotografiile atașate. Aceasta este o creație remarcabilă când vine vorba de design industrial, dar mult mai spectaculoase sunt particularitățile ei interne.

Hasselblad X1D este prima cameră mirrorless de format mediu din lume. Este construită în jurul unui senzor CMOS de 50 de megapixeli, cel mai mare întâlnit pe o cameră de o asemenea dimensiune. În contextul în care are doar 725 de grame, fără un obiectiv atașat, abilitățile sale sunt cu atât mai spectaculoase. Pe lângă un viewfinder electronic, o mare parte din interacțiunea cu noua cameră se va desfășura prin intermediul unui touchscreen de 3 inci cu 920.000 de puncte.

Deși veți suferi probabil la auzul vești că imortalizează conținut video doar la rezoluție Full HD cu 30 de cadre pe secundă, Hasselblad X1D are totuși o plajă ISO între 100 și 25.600, suport pentru două carduri SD, GPS, WiFi și USB 3.0. Ce s-ar putea să vă uimească este plaja pentru timpul de expunere, care începe de la 1/2000 secunde și ajunge până la 60 de minute cu full flash sync și 14 opriri de plajă dinamică. Ca fișiere, generează RAW și JPEG.

Noua cameră va putea fi achiziționată doar în format body la 8995 de dolari sau împreună cu un obiectiv de 45mm – 2295 de dolari sau 90mm – 2695 de dolari. La scurt timp după lansarea oficială ar trebui făcut public și un adaptor pentru celelalte doisprezece lentile din seria Hasselblad H System.

hasselblad x1d side

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele