Hasselblad 500 EL – singura cameră care a fost pe lună e de vânzare

Hasselblad 500 EL – singura cameră care a fost pe lună e de vânzare

Deşi foarte multe instrumente au fost de alungul anilor în spaţiu şi pe lună, o cameră se află printre singurele ce pot fi cumpărate.

hasselblad 500 el moon camera luna

Un adevărat pasionat de spaţiu, poate în sfârşit să cumpere o relicvă cu valoare istorică vizavi de acest subiect. Este vorba de o cameră folosită pentru captura multora dintre pozele pe care le vedeţi de la misiunile Apollo.

În toate misiunile realizate de NASA între 1969 şi 1972 s-au folosit 14 de 70mm realizate de Hasselblad şi cele mai multe dintre ele au fost lăsate pe lună. Deşi erau modificate pentru a face faţă condiţiilor dificile de mediu şi nu erau deloc ieftine, greutatea lor era suficient de mare încât sa reprezinte un risc pentru naveta care se întorcea pe pământ. De cele mai multe ori rămânea doar filmul cu pozele. A existat însă o excepţie de la regulă, o singură cameră s-a întors pe pământ.

Respectivul model, identic cu cel de mai sus, va fi pus la licitaţie pe 21 martie anul acesta. Camera în cauză a fost folosită de astronautul Jim Irwin în misiunea Apollo 15 ce avut loc în 1971 pentru captura unui număr de 299 de imagini cu suprafaţa lunii. Camera este marcată cu numărul 38, la fel ca şi imaginile realizate cu ea. Aflată momentan în posesia unui colecţionar italian, este foarte probabil ca aceasta să se comercializeze cu o sumă între 150.000 şi 200.000 de euro.

Dacă cineva are o asemenea sumă de bani pusă deoparte pentru achiziţii nebuneşti, Peter Coein, proprietarul casei de licitaţii de la Viena, la care va avea loc evenimentul, ne asigură că ,,Este 100% originală şi aceasta este camera adevărată care chiar a fost pe lună.”

În cazul în care vreţi să vedeţi cu ochii voştri abilităţile de captură ale acestui model, întreaga colecţie de imagini se află pe site-ul NASA, iar o mostră infimă este disponibilă mai jos.

Apollo 15 misiune hasselblad

Citește și: