Hard disk-uri cu capacități mult mai mari ar putea fi lansate în curând

Hard disk-uri cu capacități mult mai mari ar putea fi lansate în curând

Hard drive-uri cu dimensiuni foarte mari ar putea fi lansate pe piață în viitorul apropiat.

Vă spuneam în urmă cu ceva vreme că o companie denumită HGST a lansat pe piață primul hard-disk cu heliu cu o capacitate de 10TB care se folosește de tehnologia de stocare PMR (Perpendicular Magnetic Recording), aceasta din urmă reprezentând standardul în industrie. Dispozitivul are o înălțime de doar 25,4 milimetri, în care cei de la HGST au inclus nu mai puțin de șapte platane.

Dar, conform celor de la TrendFocus, citați de site-ul TechRadar, producătorii de hard disk-uri ar putea în curând să producă modele cu capacități de stocare și mai mari. Prin eliminarea diverselor componente care separă platanele între ele, aceștia vor avea suficient spațiu pentru a include și mai multe platane. În aceste condiții, hard drive-urile de 3,5 inci ar putea atinge în viitorul apropiat capacități de până la 18TB.

Desigur, acestea ar fi, inițial, disponibile doar companiilor. În 2015,  Samsung a lansat un SSD care oferă suficient spațiu de stocare încât să puteți copia pe el mai mult de 3.800 de filme la rezoluție 720p, de aproximativ 4.5GB fiecare. Cei care sunt dispuși să renunțe la calitate în favoarea cantității, pot pune aproape 10.000 de filme Xvid, de 1,5GB fiecare, lucru care ar însemna că, timp de doi ani, ar putea rula continuu câte un film nou. Capacitatea reală este de 15,36TB, folosindu-se între 480 și 500 de module NAND flash de 256GB. Dimensiunea SSD-ului este standard, adică 2,5 inch.

Densitatea heliului este de șapte ori mai mică decât cea a aerului, astfel că se reduce semnificativ forța de frecare a discurilor și, implicit, a capului de citire și scriere. Acest lucru permite o forță redusă motorului și, în același timp, montarea platanelor discului mai apropiate unul de celalalt. Avantajele heliului, însă, nu se opresc aici. Având în vedere frecarea redusă, temperatura de funcționare a acestuia este implicit mai mică decât a celorlalte modele, iar zgomotul este redus în mod semnificativ.