HGST a scos pe piață primul un hard-disk cu heliu de 10TB

HGST a scos pe piață primul un hard-disk cu heliu de 10TB

Prin lansarea noului hard-disk, subsidiarii celor de la Western Digital au stabilit o nouă premieră.

Noul dispozitiv prezentat de cei de la HGST nu este primul hard-drive cu heliu de 10TB. După cum ne amintesc cei de la PC World, HGST a scos pe piață un astfel de hard-disk în urmă cu câteva luni. Cu toate acestea, noul Ultrastar He10 este primul hard-disk cu heliu de o asemenea dimensiune care se folosește de tehnologia de stocare PMR (Perpendicular Magnetic Recording), aceasta din urmă reprezentând standardul în industrie.

Noul hard-disk are o înălțime de doar 25,4 milimetri, în care cei de la HGST au inclus nu mai puțin de șapte platane. Celălalt dispozitiv de 10TB produs de HGST se folosea de tehnologia SMR (shingled magnetic recording), în cadrul căreia straturile magnetice sunt suprapuse pentru a se mări capacitatea. Însă SMR nu oferă viteze foarte mari în comparație cu tehnologia existentă, motiv pentru care este utilizată de cele mai multe ori doar pentru stocarea unor cantități mari de date.

De cealaltă parte, Seagate, rivalul Western Digital, nu a reușit să treacă de pragul de 8TB. Cele două companii au investit sume foarte mari de bani într-o nouă metodă de stocare magnetică, cu ajutorul căldurii. DIn câte se pare, aceasta ar putea ajuta la crearea unor hard-disk-uri mai mari și este mai potrivită pentru uz zilnic.