Hackerii îți pot folosi calculatorul pentru a obține criptomonede

Hackerii îți pot folosi calculatorul pentru a obține criptomonede

Hackerii au posibilitatea să-ți exploateze calculatorul în diverse feluri, iar obținerea de criptomonede devine un nou scop pentru aceștia.

Dacă ai de gând să obții criptomonede, tot ceea ce trebuie să faci este să îți instalezi un program dedicat de ”minerit” a acestor valute virtuale. O asemenea aplicație se folosește de puterea de calcul a PC-ului pentru a obține cât mai multe monede.

Cel mai celebru exemplu de criptomonedă este Bitcoin, apărut în 2009. Principiul de blockchain al acesteia, aplicabil și în cazul altor monede, este că durează din ce în ce mai mult să obții o monedă, pe măsură ce sunt din ce în ce mai multe create deja. O monedă nouă și relativ problematică este Zcash.

Aceasta a devenit extrem de populară în ultima vreme, ajungând să valoreze chiar și 10.000 de dolari pentru o monedă. Astfel, oportunitățile de profit au apărut, iar hackerii au început să lanseze pe internet programe de minat criptomonede, deghizate. Acestea sunt introduse în pachetele de instalare ale unor aplicații piratate, pe care utilizatorii le pot descărca de pe torrente. În timpul instalării, aplicațiile de minerit ajung pe calculator și încep să-și facă treaba.

Așa cum arată și Kaspersky Lab, problema cea mai mare cu astfel de aplicații este că nu sunt dăunătoare, prin natura lor: ”Problema este că software-ul de mining, în sine, nu este un malware, iar vasta majoritate a companiilor de securitate îl detectează ca program legitim”, arată Alexander Gostev, chief security expert, Global research and Analysis Team.

Momentan, aplicația care minează Zcash este denumită RiskTool.Win64.BitCoinMiner.bfa sau RiskTool.Win64.BitCoinMiner.bez. Cel mai eficient lucru pe care îl puteți face este să verificați întotdeauna aplicațiile pe care le instalați, mai ales când vine vorba de primirea unor ”oferte adiționale”, care se traduc prin instalarea de software nedorit.

Citește și: