Această filmare cu Ceaușescu te va face să îți amintești de comunism cu un gust amar

Comunismul nu e o perioadă de care să ne aducem aminte cu drag sau nostalgie, dar face parte dintr-un trecut pe care nu îl putem nega.

La sfârșitul perioadei comuniste, în anul 1989, produsele alimentare de bază deveniseră o raritate.Totuși, în video-ul de mai sus, magazinul pe care îl vizitează Ceaușescu este foarte bine aprovizionat.

La fel ca în țările vecine, în anul 1989 majoritatea populației din România nu era mulțumită de regimul comunist. Politica economică și de dezvoltare a lui Ceaușescu (inclusiv proiecte de construcții grandomane și un regim de austeritate menit să permită României să-și plătească întreaga datorie externă) era considerată responsabilă pentru penuria extinsă din țară. În paralel cu creșterea dificultăților economice, poliția secretă, Securitatea, era omniprezentă, făcând din România un stat polițienesc.

În aceeași idee, o echipă a postului Rossia 1 a realizat de curând un material interesant despre România. Ideea că era mai bine pe vreme lui Ceaușescu este una pe care rușii o îmbrățișează fără probleme. Asta, desigur, în ciuda faptului că liderul României comuniste a făcut eforturi destul de mari pentru a se desprinde cât mai mult de Moscova. Pentru a demonstra faptul că puterile occidentale au ruinat România, cei de la Rossia 1 au trimis o echipă în România pentru a observa situația în care se află țara noastră.

După cum probabil vă așteptați, ceea ce au ”descoperit” aici nu face cinste poporului român. Potrivit site-ului Știrileprotv.ro, rușii au filmat la Deveselu, insistând asupra sărăciei locuitorilor. La un moment dat, doi localnici afirmă că „înainte era mai bine” și că intrarea în UE nu a ajutat cu nimic localitatea din Olt.

[readmore]

Reporterii ar fi filmat, de asemenea, un cartier sărac, care s-ar afla foarte aproape de centrul capitalei și unde oamenii susțin că ar fi marginalizați. Vedem gunoaie pe străzi, clădiri abandonate și mulți oameni amărâți. Unul dintre ei susține că a luptat în Revoluția din Decembrie și a fost rănit, iar acum trăiește într-o garsonieră mizeră. Poți citi mai multe despre asta în acest articol.

Citește și: