Facebook introduce un algoritm de inteligență artificială înspăimântător

Facebook introduce un algoritm de inteligență artificială înspăimântător

Există deja foarte multe motive pentru care ar trebui să vă faceți griji în legătură cu datele pe care Facebook le are despre voi, dar un nou algoritm de inteligență artificială ce va fi lansat în curând este și mai terifiant.

Intitulat DeepText Ai, un nou sistem de inteligență artificială creat in-house de Facebook va fi unealta perfectă pentru ca voi să fiți agresați cu reclame orientate pe interesele și acțiunile voastre online.

Cel puțin momentan, este greu să aflăm toate abilitățile aferente algoritmului DeepText, dar din primele descrieri oficiale, va reuși să fie surprinzător de deștept. Din păcate pentru Facebook, integrează un amalgam de ingrediente care vor speria avocații drepturilor la o viață privată.

Cu scopul de a vă servi reclame contextuale pornind de la conversațiile pe care le purtați cu prietenii și de la postările pe care le faceți, DeepText al celor de la Facebook va putea să analizeze mii de postări pe secundă în 20 de limbi străine diferite. Marele său avantaj va consta însă în posibilitatea de a interpreta corect sensul celor mai multe afirmații, de parcă ar fi un om. Nu contează că apelați la jargoane, metafore sau diverse epitete, aproape de fiecare dată, algoritmul de inteligență artificială va înțelege sensul cuvintelor din spate.

În practică, scenariile în care DeepText își va face simțită prezența s-ar putea totuși să nu vă sperie chiar atât de mult. De exemplu, dacă postați că sunteți în căutarea unei mașini de ocazie până la București s-ar putea să vă recomande un serviciu gen BlaBla. În cazul în care vorbiți cu un prieten că nu ați găsit un taxi în centru, imediat s-ar putea să vedeți o reclamă la Uber.

Din fericire, nu va fi vorba doar de reclame. Același sistem performant de inteligență artificială va reuși să identifice cu precizie mesaje agresive, amenințări, manifestări de rasism sau imagini ofensatoare. Astfel, Facebook ar putea deveni un loc mai sigur pentru cei care au o problemă de adaptare la mediul online.

Citește și: