Explozia rachetei Falcon 9 are o cauză nemaiîntâlnită în industria spațială

Explozia rachetei Falcon 9 are o cauză nemaiîntâlnită în industria spațială

SpaceX a făcut tot posibilul să afle ce s-a întâmplat cu rachete Falcon 9, după explozia din septembrie, iar lucrurile sunt mai clare acum.

Explozia rachetei Falcon 9 s-a produs în timp ce aceasta era alimentată cu combustibil pentru o lansare de test, iar compania susținea la acea vreme că până în noiembrie, o nouă lansare va fi posibilă. Lucrurile stau altfel, se pare, având în vedere că proiectul este consemnat la sol, dar Elon Musk anunță progrese cu privire la anchetă.

CEO-ul SpaceX spune că a fost descoperită cauza exploziei Falcon 9, iar că reparațiile ar fi gata până la jumătatea lui decembrie. Musk a explicat recent de ce a durat atât de mult să fie aflată cauza exploziei: ”a fost o problemă foarte surprinzătoare. Nu a mai fost întâlnită până acum în istoria rachetelor”, citează popsci.com.

Problema a fost cauzată de oxigenul suprarăcit, ce a reacționat cu compozitul de fibră de carbon aflat în interiorul rezervorului de combustibil. Racheta Falcon 9 este propulsată de un amestec de kersoen lichid și oxigen. Deoarece nu este oxigen n spațiu, racheta are nevoie de propriile resurse, iar pentru ca maximul de oxigen să poată fi transportat, acesta este răcit până se lichefiază.

SpaceX duce lucrurile mai departe și îl răcește chiar mai mult, probabil pentru a-i mări densitatea și implicit, a mări capacitatea de transport. Se pare că oxigenul suprarăcit a fost chiar prea rece, astfel că s-ar fi solidificat.

SpaceX își păstrează rezervoarele de oxigen la -206 grade Celsius, iar elementul îngheață la aproximativ -219 grade Celsius. Heliul, pe de altă parte, este stocat la temperaturi și mai scăzute, de -269 grade Celsius.

Musk nu a detaliat modul în care a avut explozia, dar teoria principală este că oxigenul solid a aprins unul dintre cele trei rezervoare de heliu, cu interior de carbon. Musk spune că ”acesta a fost cel mai dificil puzzle pe care l-am avut vreodată de rezolvat”:

Etichete: