07 nov. 2016 | 12:52

Elon Musk: roboții ne vor fura locurile de muncă, așa că avem nevoie de un venit universal

ACTUALITATE
Elon Musk: roboții ne vor fura locurile de muncă, așa că avem nevoie de un venit universal

Elon Musk a spus, acum ceva timp, că ar trebui să ne temem de evoluția alertă a automatizării. Totuși, acest fenomen a devenit inevitabil, așa că tot ce avem de făcut e să ne adaptăm și să ne bucurăm de beneficii.

După cum a spus și Musk, partea bună e că oamenii vor avea timp să facă lucruri mai complexe și mai interesante și vor avea, fără îndoială, mai mult timp liber. Prin urmare, societatea trebuie să fie pregătită pentru integrarea într-un viitor bazat pe inteligență artificială. Roboții deja au eliminat o parte din locurile de muncă ocupate, acum nu mult timp, strict de oameni, așa că temerile legate de creșterea șomajului sunt fondate.

În acest context, Musk spune că e o șansă mare să sfârșim cu un venit universal de bază. Cei de la Gizmodo susțin această idee: „Indiferent dacă automatizarea va înlocui sau nu forța de muncă umană, beneficiile unui venit universal ar fi incredibile. Ideea că toată lumea ar primi suficiente resurse pentru a putea supraviețui fără să muncească ar rezolva problema sărăciei și ne-ar schimba identitatea culturală și economică. Într-o lume cu un venit garantat, am fi definiți de timpul liber la fel de mult cum suntem definiți de muncă”.

Desigur, această variantă e, momentan, o fantezie care nu are foarte multe șanse să devină realitate. Ar trebui ca roboții să genereze o criză economică suficient de mare încât ideea de societate în care fiecare cetățean să primească sprijin de la guvern să fie acceptată public. Musk e de părere că venitul universal e inevitabil, dar nici măcar cei mai avizați futurologi nu pot oferi o garanție în acest sens.