Edward Snowden explică de ce Obama ar trebui să îl grațieze

Edward Snowden explică de ce Obama ar trebui să îl grațieze

Edward Snowden a expus motivele pentru care crede că președintele Barack Obama ar trebui să îl grațieze, înainte de a-și încheia mandatul, în ianuarie 2017.

Snowden a lucrat în serviciul de pază și sectorul tehnic al serviciului de spionaj american al CIA și NSA. Până în mai 2013 a lucrat ca agent secret în sistemul de administrație și consultare al firmei Booz Allen Hamilton. Prin funcția de colaborator tehnic deținută, avea acces la informațiile strict secrete ale serviciului de spionaj american, iar cele mai relevante ar fi cele obținute prin programul agenției NSA PRISM de supraveghere și spionare a rețelelor de Internet.

În 2007, începe să simtă că munca de spionaj generalizat pe care o desfășoară contravine principiilor sale, însă decide să nu treacă la dezvăluiri publice, pentru că speră la o schimbare politică în domeniu odată cu câștigarea alegerilor prezidențiale de către Barak Obama. Însă, în 2013 i-a furnizat informațiile secrete lui Glenn Greenwald, jurnalist la The Guardian. La scurt timp, și-a asumat fapta și a fost acuzat de înaltă trădare.

Acum, într-un interviu acordat aceleiași publicații, fostul spion a explicat că Obama ar trebui să îl grațieze tocmai pentru că dezvăluirile sale au fost în interesul țării. „Eu cred că, atunci când oamenii se uită la beneficii, este clar că începând din 2013 legile din ţara noastră s-au schimbat. Congresul, tribunalele şi preşedintele, toată lumea şi-a schimbat politica după aceste dezvăluiri. În acelaşi timp, nu a existat vreo probă publică potrivit căreia cineva să fi avut de suferit de pe urma lor”.

ACLU a lansat o petiție în favoarea grațierii necondiționate a lui Snowden, care și-a propus să adune 60.000 de semnături. Edward Snowden „ar trebui să se întoarcă în Statele Unite pentru a fi judecat de către ai săi şi nu să se ascundă în spatele unui regim autoritarist. Pentru moment, el fuge de consecinţele faptelor sale”, a declarat Lisa Monaco, consiliera preşedintelui Barack Obama pentru securitate internă şi lupta împotriva terorismului.

Snowden s-a refugiat în Rusia, dar riscă până la 30 de ani de închisoare în SUA. Oliver Stone, producătorul filmului „Snowden”, lansat recent, și-a exprimat aceeași speranță de grațiere a informaticianului. „Domnul Obama ar trebui să-l graţieze (pe Snowden), iar noi sperăm acest lucru”. El a spus că speră ca preşedintele să aibă „o revelație care să-i arate calea” de urmat în acest caz. Desigur, sunt șanse foarte slabe să se întâmple acest lucru.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: