21 apr. 2016 | 09:38

De ce a cumpărat Ford o mașină Tesla Model X la suprapreț

ACTUALITATE
De ce a cumpărat Ford o mașină Tesla Model X la suprapreț

De câteva zile au început să apară online detaliile unei achiziții foarte interesante. Este vorba de compania americană Ford care a făcut un efort financiar semnificativ pentru a pune mâna pe primul Tesla Model X ieșit de pe linia de producție.

Ar putea părea ciudat la prima vedere ca o companie producătoare de mașini să investească o sumă mare de bani într-un bolid al concurenței, dar aceasta este o practică foarte veche printre giganți din domeniu. Scopul din spate, dacă nu era evident, are legătură cu analiza tehnologiilor și materialelor folosite de un adversar în interiorul unei mașini de top. Vorbim practic de o sursă de inspirație care, pe termen lung, s-ar putea reflecta în beneficii majore dacă este demontată și reasamblată cum trebuie.

Aproximativ 200.000 de dolari este suma achitată de cei de la Ford pentru un Tesla Model X cu preț de serie mai mic cu aproximativ 50.000 de dolari. În contextul în care acel autoturism nu avea ceva foarte special, banii în plus s-au justificat prin prisma faptului că ar fi fost printre primele fabricate. În schimb, dacă v-ați fi așteptat ca totul să se desfășoare foarte colegial între oficialii Tesla și Ford, vă înșelați.

Într-o perioadă în care Tesla înregistrează întârzieri majore cu producția propriilor autoturisme, indiferent de serie, mașina de 200.000 de dolari a fost un Founders Edition Model X. Respectivul exemplar a fost oferit gratuit unei persoane care a câștigat un concurs de referințe, respectivul individ reușind să convingă alte 11 persoane să achiziționeze un Tesla Model S. Astfel deși nu știm numele persoanei, un lucru este sigur. Profitul înregistrat de acea persoană a fost egal cu întreaga sumă achitată de Ford. Ca referință, prețul exact al unui Tesla Model X este 144.950 dolari.

În orice caz, indiferent cum ați pune problema, este destul de amuzant faptul că primul SUV crossover Tesla nu a ajuns la un client, ci la concurență.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele