07 apr. 2016 | 09:19

Cum poți să îți faci singur o imprimantă 3D, pentru o sumă mică

ACTUALITATE
Cum poți să îți faci singur o imprimantă 3D, pentru o sumă mică

Știm că vă plac imprimantele 3D, și e firesc, pentru că poți face o mulțime de lucruri interesante cu ele. Totuși, prețurile lor nu tocmai mici nu le fac accesibile pentru buzunarul oricum.

Prima imprimantă 3D a fost lansată în 1983 de Chuck Hull, iar la mult timp după, tehnologia a prins un avânt uimitor. Acum putem folosi obiecte printate 3D pentru a asambla mașini, case și chiar și organe. Marea problemă e, după cum spuneam și mai sus, prețul, care nu prea scade sub 300 de dolari. Acest lucru pare că ar fi pe cale să se schimbe.

Imprimantele 3D prind din ce în ce mai mult teren, așa că uzul lor se extinde, iar cererea crește. Din fericire, un inventator din Tinkernut a creat un tutorial simplu, care îți arată cum poți să îți faci acasă un astfel de dispozitiv, pentru mai puțin de 60 de dolari. Conceptul e destul de simplu: ai nevoie de un braț mecanic care să fie capabil să se miște în 3D și un pistol cu lipici care scoate plastic în funcție de cum e direcționat de un program pe computer. Prin urmare, poate că merită încercat experimentul, mai ales că poți găsi cam toate materialele necesare la tine acasă. Cu condiția să ai un computer vechi, cu un CD drive mecanic.

Desigur, probabil că nu te vei apuca să printezi organe și țesut uman, dar te poți distra destul de mult. De asemenea, un alt proiect interesant, care încă strânge fonduri pe Kickstarter, ar fi OLO, un gadget de 99 de dolari, cu ajutorul căruia poți transforma orice smartphone în imprimantă 3D. Folosește lumina touchscreenului pentru a-ți procesa creațiile de plastic.

Dispozitivul e foarte ușor de înțeles și de folosit, funcționează cu baterii și cântărește 780 de grame. Are trei părți: un rezervor cu 400 de centimetri cubi volum de printare, sticluțe de 100 de grame cu material fotopolimerizabil pentru construcția obiectelor și un capac sub care se întâmplă magia. Pentru a-l folosi, ai nevoie de aplicația de mobil OLO, disponibilă pe toate platformele, apoi să îți introduci telefonul sub rezervor. O bucată de sticlă polarizată este plasată acolo, astfel încât telefonul tău va fi plasat cu fața pe ea. Se pare că și un iPhone 6S Plusar încăpea.