21 mart. 2016 | 12:21

Acest student și-a creat propria gutieră cu o imprimantă 3D

ACTUALITATE
Acest student și-a creat propria gutieră cu o imprimantă 3D

Un student la design digital din New Jersey și-a creat propria gutieră ortodontică, aproape identică celor clasice, care costă mii de dolari. Cu excepția faptului că a sa a necesitat doar o imprimantă 3D și mai puțin de 60 de dolari.

Numele lui e Amos Dudley, are 23 de ani și, dat fiind bugetul restrâns de student, nu și-a permis un aparat dentar sofisticat. Prin urmare, a decis să încerce să își facă o gutieră pe cont propriu, folosind o imprimantă 3D. Judecând după poze, ai zice că a funcționat onorabil. Acesta s-a inspirat, evident, de la brandurile mari și a reușit să reproducă striațiile analizând cu atenție imaginile mărite. După cercetări serioase, a creat un mulaj al propriei danturi, pe care l-a umplut cu lichid PermaStone pentru fixare. Apoi, a folosit un software pentru a reproduce digital modelul dinților, notează Science Alert.

Reparare dinti - ortodontist

 

E mai complicat decât sună: Dudley a fost nevoit să își despartă fiecare dinte într-un obiect separat și să plănuiască o distanță pe care aceștia să se poată deplasa, fără să se intersecteze. A folosit o imprimantă 3D Stratasys Dimension 1200es și un plastic folosit în mod uzual de dentiști, cumpărat de pe eBay. A purtat gutiera timp de 16 săptămâni zi și noapte, dând-o jos doar pentru a mânca. Din punctul lui de vedere, e mai confortabilă decât un aparat dentar, dar deși experimentul s-a dovedit un succes, nu îl recomandă și altora. Să nu uităm că sunt necesari 10 ani de învățare pentru a deveni ortodontist.

Mulaj dinti

Prin urmare, nu e o idee chiar bună să te ocupi de repararea propriei danturi, mai ales dacă nu ai expertiză pentru asta. Experimentul lui Dudley, totuși, arată că este o problemă în această industrie, iar prețurile exagerate ale aparatelor îi determină uneori pe oameni să apeleze la măsuri disperate.