01 feb. 2016 | 09:02

Cum elimini extensii și add-on-uri din Chrome, Firefox, Safari și IE

TUTORIALE
Cum elimini extensii și add-on-uri din Chrome, Firefox, Safari și IE

Cele mai multe browsere de internet suportă extensii sau add-on-uri pentru extinderea funcționalității, acestea nu sunt din păcate utile sau benefice de fiecare dată.

Majoritatea problemelor pe care le puteți întâmpina acum vizavi de performanța sistemului vostru vin din online. Acestea se ancorează în browserul vostru preferat sau în sistemul de operare pentru a consuma mai multe resurse, pentru a vă pune în pericol securitatea PC-ului sau pentru a vă îngreuna conexiunea la internet. O formă prin care acestea vă pot ajunge pe sistem poartă numele de extensii sau add-on-uri. Ca mici progrămele, extensiile ajung să facă parte din Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari sau Internet Explorer pentru a vă ajuta în diverse scenarii.

Aceleași extensii vin însă și sub formă de toolbar-uri inutile sau de unelte pentru a vă modifica motorul de căutare implicit. Cu alte cuvinte, nu sunteți neapărat câștigați dacă le aveți instalate, mai ales când nu le cunoașteți funcționalitatea exactă. În plus, acestea se pot instala și fără acordul vostru explicit, în momentul în care instalați diverse programe, precum soluții antivirus. De curând a ieșit la iveală faptul că o creație a celor de la Avast, AVG Web TuneUP, o componentă care se instala automat împreună cu antivirusul omonim, putea funcționa ca o portiță prin care PC-ul vostru putea fi controlat de la distanță sau cineva vă putea accesa datele personale. În acest mod simplist, securitatea implicită din Google Chrome era redusă la zero, iar diverse website-uri malițioase câștigau abilitatea de a vă face rău. Istoricul activității voastre online era primul expus.

Din fericire, eliminarea de extensii din orice browser se poate realiza destul de facil. Singurul lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere este că schimbarea browser-ului nu vă rezolvă problema. Multe extensii sau add-on-uri se instalează în mod automat în toate browserele voastre, un antivirus precum AVG sau McAfee fiind cea mai clară dovadă a acestei realități. Ca urmare, pentru a remedia definitiv cauza problemei, ar fi bine să verificați fiecare dintre browserele pe care le aveți pe sistem pentru a vă asigura că nu există extensii necunoscute, cu potențial malițios sau, pur și simplu, unele pe care nu le-ați folosit niciodată.Extensii Google Chrome

Cum elimini extensii din Google Chrome?

Fiind unul dintre cele mai populare browsere la ora actuală, pentru Google Chrome sunt create foarte multe extensii, multe dintre ele având potențialul de a vă face mai mult rău decât bine. Pentru a dezinstala extensiile din Chrome sau orice alt browser bazat pe Chromium, trebuie să accesați meniul ascuns în spatele celor trei liniuțe din colțul din dreapta sus. Din secțiunea More tools, optați pentru Extensions. Ca alternativă, în funcție de versiunea browserului pe care o aveți instalată, din același meniu, ar trebui să intrați în Settings și să alegeți Extensions. Tastând în bara de adresă ,,chrome://extensions” veți deschide aceeași pagină cu lista voastră de extensii instalate.

Remove îndepartare extensii chrome

Din acest punct, treaba este destul de simplă. Parcurgeți lista cu extensii instalate, găsiți-le pe cele necunoscute sau cele în care nu aveți încredere, selectați-le și apăsați pe icoana cu coșul de gunoi din dreapta denumirii extensiei, după cum vedeți în imaginea de mai sus. Pentru a vedea dacă o extensie este vinovată de o problemă întâmpinată de voi la navigare, o puteți dezactiva temporar printr-un click pe Enable. Nu trebuie să închideți și să deschideți Google Chrome pentru ca extensiile respective să fie eliminate.

În situația în care folosiți Chrome pe mai multe sisteme și sunteți autentificați cu numele și parola voastră Google, eliminarea unei extensii de pe unul dintre computere se va reflecta în eliminarea ei de pe toate.Extensii Mozilla Firefox

Cum elimini add-on-uri din Mozilla Firefox?

Sistemul de management al extensiilor din Firefox este similar cu cel din Chrome. Faceți un click în dreapta sus pe cele trei liniuțe orizontale și accesați Add-ons. Respectiva secțiune din meniu este ilustrată printr-o piesă de puzzle. În limba română va fi afișat numele de Suplimente. În noua fereastră, dați din nou click pe aceeași piesă de puzzle din partea stângă a ecranului. Celelalte icoane vă ajută să monitorizați temele instalate, plug-in-uri și servicii. Remove indepartezi extensii FIrefox

Printr-un click dreapta pe una dintre extensiile din acea listă veți întâmpina un meniu cu câteva opțiuni. De aici puteți fie să dezinstalați o extensie, fie să o dezactivați temporar. Procesul de dezinstalare se va finaliza doar după repornirea browser-ului de internet. Există posibilitatea ca unele extensii să nu poate fi dezinstalate pentru că au venit la pachet cu unul dintre programele pe care le aveți pe sistem. Dacă nu vreți să eliminați și acel program, puteți opta pentru dezactivarea extensiei problematice, iar efectul va fi similar cu dezinstalarea sa, deoarece nu va mai rula în fundal.Internet Explorer add-ons

Cum elimini add-on-uri din Internet Explorer?

Noul browser introdus de Microsoft în Windows 10, Microsoft Edge, cel puțin momentan, nu suportă extensii. Ca urmare, dacă îl folosiți exclusiv, puteți ignora acest material. În cazul în care mai utilizați ocazional și o versiune mai veche sau mai nouă de Internet Explorer, acel browser suportă add-on-uri și ar fi bine să știi cum scăpați de ele.

După ce ați dat click pe roata dințată din colțul din dreapta sus al ferestrei de Internet Explorer, accesați Manage Add-ons. Din noua fereastră, faceți un click în stânga sus pe Toolbars and Extensions. Tot aici, în colțul din stânga jos, asigurați-vă că ați optat pentru Show – All add-ons, altfel veți vedea doar o parte dintre extensiile ancorate în browser-ul vostru. Avast Internet Explorer

Extensiile din listă vor avea atât un nume, cât și un Publisher asociat. În acest mod veți fi mult mai eficienți în a afla dacă o extensie este creată de o companie cunoscută, gen Microsoft Corporation sau una de care nu ați mai auzit niciodată. În situația în care nu sunteți siguri de riscul la care vă expuneți folosind una din extensii, căutați-i numele pe Google și asigurați-vă că aveți cu adevărat nevoie de ea. Extensiile active vor fi marcate cu cuvântul Enabled. Pentru a dezactiva una dintre ele, selectați-o și apăsați pe Disable în colțul din dreapta jos. Din păcate, pentru a elimina complet o extensie din Internet Explorer e un pic mai complicat. Trebuie să o găsiți în Add/Remove Programs sau Programs and Features în Control Panel și să o dezinstalați. Dacă numele exact al extensiei nu apare în acea listă, eliminați programul cu care aceea a venit la pachet, precum AVG Antivirus în cazul AVG Web TuneUP.

Extensii Safari

Cum elimini extensii din Safari?

Browserul nativ de pe Mac și unul pe care îl puteți instala manual pe Windows, Safari suportă de asemenea lucrul cu extensii. Pentru a le elimina, intrați în Preferences din meniul intitulat Safari, în partea de sus a ecranului. Nu faceți click pe Safari Extensions pentru că respectivul gest va deschide galeria de extensii pe care Apple vi le pune la dispoziție pentru descărcare. Accesați secțiunea Extensions din colțul din dreapta sus și alegeți o extensie din partea stângă pentru a obține detalii suplimentare despre ea în dreapta. Pentru a o dezactiva temporar, debifați Enable urmat de numele extensiei în ghilimele. Dezinstalarea se realizează folosind butonul Uninstall.

În alte browsere care-i soluția?

Numărul browserelor de internet este foarte mare, chiar dacă nu toate sunt la fel de populare precum Chrome sau Firefox. Opera, de exemplu, este o alternativă destul de populară printre cei care vor să folosească ,,altceva”. Pentru a accesa managerul de extensii din acel browser faceți un click pe cuvântul Opera în colțul din stânga sus, poziționați cursorul pe Extensions și alegeți Extensions Manager. CTRL + Shift + E este o altă cale rapidă de a ajunge tot aici. Cu un click pe X în dreptul numelui unei extensii o eliminați complet, iar cu un click pe Disable doar o dezactivați temporar. În orice alt browser, căutați prin meniuri cuvinte cheie precum Extensions, Add-ons sau Plug-ins. După ce ați găsit acea listă, este foarte probabil ca restul pașilor necesari să fie foarte similari cu cei descriși mai sus pentru unul dintre browserele omniprezente.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele