Cum alegi ce se întâmplă cu contul Google atunci când nu mai ești

Cum alegi ce se întâmplă cu contul Google atunci când nu mai ești

Pentru foarte mulți dintre noi, contul Google este centrul existenței noastre online. Din acest motiv, ar fi bine să vă gândiți foarte bine ce se va întâmpla cu acel volum de date exhaustiv după ce ați decedat. 

Există un număr foarte mare de servicii care fac parte din ecosistemul Google. Google Drive, Gmail, YouTube sau Google Photos sunt doar câteva exemple. Datorită confortului derivat din faptul că un singur cont funcționează ca o poartă către un număr atât de mare de servicii, majoritatea internauților ajung dependenți de Google.

Dintr-un punct de vedere, prin prisma varietății foarte mari de conținut stocat de bună voie de către noi, un astfel de cont tinde să funcționeze ca un fel de oglindă digitală a vieții noastre reale. Tocmai din acest motiv, este foarte important să vi-l securizați cât se poate de bine. Activați-vă autentificarea în doi pași și încercați, pe cât posibil, să nu mai folosiți parola de la Gmail pe nici un alt website.

Pe de altă parte, securitatea tuturor conturilor voastre este importantă. Diferența este că, platforma gigantului din Mountain View, fără un efort semnificativ, include toată istoria voastră online și, într-o oarecare măsură, deplasările voastre offline. Modul în care funcționează este un pic de speriat, dar a devenit indispensabil și ar fi aproape ciudat ca lucrurile să fie altfel. google-cont-inactiv

Cum alegi cine se va bucura de informațiile stocate în contul Google.

Nimeni nu contestă calitatea creațiilor Google, atât pe partea de software, cât și hardware. Mai mult decât atât, inginerii companiei americane, aduc deseori îmbunătățiri diverselor servicii online din ecosistemul Google. Până și anumite componente, precum cea prin care definiți ce se întâmplă cu contul vostru după deces, tind să fie mult mai intutitive și prietenoase decât în urmă cu câțiva ani.

Inactive Account Manager sau Managerul de conturi inactive, explică fiecare pas pe care trebuie să-l urmați pentru ca datele voastre urcate vreodată online, să fie în siguranță. Tocmai din acest motiv, puteți alege un nou destinatar pentru ele, după ce a trecut o lună sau mai multe din momentul în care voi nu ați mai vizitat nici o pagină Google. Practic, alegeți momentul în care compania să pară interesată de soarta voastră și particularizați fiecare gest ce se desfășoară din acel moment. Asta înseamnă că puteți primi o notificare pe mobil dacă a trecut prea mult timp de când nu ați mai intrat pe Gmail. În cazul unui deces, puteți alege contactarea automată a contactelor de urgență. Puteți alege ca toate informațiile voastre să fie transmise pe calea aerului către o nouă gazdă sau puteți alege să fie șterse în întregime.

cont-google-avertisment

Particularitățile managerului inactiv de conturi Google

Dacă v-ați decis să luați în serios probabilitatea că în câțiva ani sau câteva decenii nu veți mai fi, punctul de start este acesta.  Dați click pe el și, în funcție de limba pe care o folosiți pentru serviciile Google, s-ar putea să întâmpinați o pagină web precum cea de mai sus, în frumosul grai românesc. Tot ceea ce modificați pe această pagină va intra în vigoare instant și, ca un bonus, contul vostru va fi un pic mai sigur. Apropo, deși formularul este destul de complex și incorporează o serie de pași, este îmbucurător că toate etapele completării sale sunt desfășurate pe o singură pagină web și nu prea se deraiaza de la subiect și predicat.

Prima parte, secțiunea Avertizați-mă, confirmă faptul că trebuie să introduceți adresa sau adresele web de recuperare. Dacă nu aveți un număr de telefon asociat contului Google, s-ar putea să fiți nevoiți să îl introduceți la acest pas și să-l confirmați prin intermediul unui cod recepționat pe telefonul mobil.

cont-google-perioada-de-inactivitate

Definiți cu atenție când vă expiră contul Google după o perioadă de inactivitate specificată manual. Valoarea implicită este o lună, dar puteți sări la trei luni sau chiar mai multe, în funcție de proiectele pe care le aveți în perioada imediat următoare. Maximul este de 18 luni, dar cu o lună înainte să vă fie închis contul, oricum veți fi sunați.

cont-google-notificare-persoana

Cine este privilegiat pentru a vedea email-uri, documente, contacte sau progrmări după ce voi nu mai sunteți

După stabilirea termenului de expirare, introduceți una sau mai multe adrese de email ale unor persoane în care aveți încredere. Acestea vor fi listate în-un mod cât se poate de clar și vor fi contactate automat dacă nu ați răspuns la avertismentul de inactivitate. Lista poate să conțină 10 persoane și fiecare dintre ele poate accesa servicii Google diferite, doar câteva sau pe toate. După ce ați introdus o adresă de mail și ați bifat că vreți să partajați doar anumite informații cu respectiva persoană, apăsați pe Next sau Înainte. Tastați și confirmați numărul de telefon al contactelor voastre importante. Apăsați pe înainte.

google-partajare-date-cu-persoane

Pentru a atașa mai multe contacte acestei liste, trebui să apăsați pe Save la încheierea procesului de adăugare al unei persoane. Opțional, puteți atașa mesaje stufoase aceluiași set de detalii tehnice. Respectivele mesaje vor fi recepționate de persoanele importante din viața voastră în momentul în care au câștigat dreptul de a vă accesa contul de Gmail, Google Drive, YouTube, etc.

Nu uitați că butonul de auto-răspuns de pe același ecran funcționează similar cu cel de out-of-office. Cu alte cuvinte, în acea secțiune puteți tasta un mesaj mai mic sau mai generos, ce va ajunge la oricine vă va scrie un email din momentul în care nu mai existați. Ține doar de voi să includeți detalii mai mult sau mai puțin personale în respectivul text. cont-google-raspuns-automat

Dacă vă decideți să alegeți cu precizie ce se întâmplă cu contul vostru Google după ce ați decedat, există și un parametru pentru circumstanțele extraordinare. Ultimul din lista de opțiuni de mai sus, acesta face referire la posibilitatea ștergerii contului Google, împreună cu toate informațiile depozitate în el, de la clipuri YouTube până la mesaje de pe Gmail sau articole de pe Blogger. Nu puți șterge doar unele dintre ele automat. Ca o măsură de precauție, sfatul meu este să nu optați niciodată pentru ștergerea datelor din cloud, dar ține doar de voi să decideți ce veți face. cont-google-stergere-cont-finalitateCuvântul activați sau Enable din capătul inferior al listei este dovada faptului că ați urmat pașii de configurare de mai sus și ați optat pentru intrarea lor în vigoare. Datele voastre de pe serverele Google pot dispărea liniștite într-o situație de inactivitate de lungă durată. Opțional, după ce ați apăsat pe butonul albastru, acesta se va face gri și veți putea activa o notificare prin email la fiecare trei luni prin care să vi se aducă la cunoștință că Managerul de conturi inactive este configurat pe profilul vostru.

Citește și: