Cristian Mungiu a făcut valuri la Cannes cu Bacalaureat

Cristian Mungiu a făcut valuri la Cannes cu Bacalaureat

Premiile de la Cannes sunt unele dintre cele mai importante din industria cinematografică, iar Cristian Mungiu a reușit din nou să-și facă simțită prezența la eveniment.

După ce în urmă cu câțiva ani câștiga marele premiu Palme D’or la Cannes cu 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, Crisian Mungiu a revenit anul acesta la marele festival cinematografic cu noua sa peliculă, Bacalaureat, cu o nominalizare. Din fericire pentru industria filmului românesc, echipa din spatele noii pelicule a lui Mungiu a se va întoarce în România în zilele următoare cu unul dintre cele mai importante premii oferite la eveniment.

Pentru Bacalaureat, Cristian Mungiu a fost premiat la Cannes cu premiul pentru cel mai bun regizor. Tot pentru regie, a fost premiat Olivier Assayas cu al său film Personal Shopper. Distincția Palme D’or de anul acesta a ajuns în mâna britanicului Ken Loach pentru I, Daniel Blake.

Filmul I, Daniel Blake spune povestea a doi oameni săraci din Regatul Unit care să străduiesc să se descurce prin intermediul sistemului de ajutor social.  Tot Ken Loach a mai primit în urmă cu câțiva ani același premiu pentru The wind that shakes the barley. ,,Lumea se află într-un punct periculos din cauza politicilor neoliberale.” Printre declarațiile pe care Loach le-a făcut la eveniment s-a aflat și una foarte interesantă referitoare la starea societății actuale.

O altă peliculă foarte interesantă de la Cannes, premiată cu Grand Prix – Marele Premiu al Juriului, a fost It’s only the end of the world a regizorului Xavier Dolan. Acesta îi are în distribuție pe Marion Cotillard, Lea Seydoux și Vincent Cassel, iar povestea redată este cea a unui tânăr care se întoarce acasă pentru a-i spune familiei sale că este pe moarte.

În total, 21 de filme au fost proiectate la Cannes în cele 10 zile ale festivalului. Ceremonia de premiere s-a desfășurat duminică seara. Juriul a fost format din preşedintele George Miller, Kirsten Dunst, Mads Mikkelsen, Vanessa Paradis şi Donald Sutherland.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: