Chinezii vor să construiască cel mai mare avion spațial

Chinezii vor să construiască cel mai mare avion spațial

Interesul pentru explorarea spațială cu scop comercial se află pe o pantă ascendentă și din ce în ce mai multe agenții fac demersuri serioase în acest sens. 

Poate că Virgin Intergalactic, care a primit deja licența pentru operare, a acaparat atenția media în sectorul turismului spațial, dar și chinezii au planuri mari: până în 2020, vor să construiască cel amai mare avion spațial. China și-a păstrat programele spațiale destul de secrete în ultimii ani, dar anul acesta și-a întărit poziția prin lansarea rachetei Long March 7, dezvoltată de China Aerospace Science and Technology Corp, precum și prin prezentarea celui mai mare telescop radio din lume potrivit Sputnik International.

În cadrul Congresului Astronautic din Guadalajara, Mexico, China Academy of Launch Vehicle Technology din Beijing a prezentat o idee de avion care ar putea să transporte 20 de oameni în spațiu în fiecare zi. Avionul ar fi lansat vertical, precum o rachetă, iar aterizarea ar fi automată, fără să fie necesară vreo intervenție la bord. Echipa condusă de Han Pengxin a prezentat două variante ale ideii: prima propunere de design arată un avion de 10 tone, cu o avengură a aripilor de șase metri, care ar putea transporta cinci oameni la o altitudine de 100 de kilometri. Al doilea design prezintă un avion de 100 de tone, cu o anvergură a aripilor de 12 metri, care ar putea transporta 20 de oameni la o altitudine de 130 de kilometri. Varianta mai mică a avionului le-ar oferi turiștilor două minute de imponderabilitate, iar cealaltă patru.

Echipa crede că testele vor fi terminate în următorii doi ani, pentru că deja știu că subsistemele funcționează foarte bine. Han crede că o cursă ar costa între 200.000 de dolari și 250.000 de dolari. Roger Launius de la Smithsonian Institution’s National Air și-a exprimat scepticismul, totuși, spunând că avionul e o inițiativă interesantă, dar că dezvoltatorii nu au prezentat suficiente detalii tehnice, potrivit New Scientist.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: