O companie americană a primit acordul să ducă turiști în spațiu

O companie americană a primit acordul să ducă turiști în spațiu

Administrația Federală a Aviației din Statele Unite tocmai a acordat celor de la Virgin Galactic licența care prevede dreptul de operare. Cu alte cuvinte, compania poate începe să folosească nava SpaceShipTwo cu scop comercial.

Asta înseamnă că Virgin Galactic, aflată sub conducerea miliardarului Richard Branson, va putea în viitorul apropiat să ducă turiști în spațiu. Sunt șanse mari să fie prima companie care transformă această fantezie în realitate, potrivit Science Alert.

Dincolo de faptul că face aceste zboruri intergalactice cât se poate de legale, licența prevede și condițiile necesare înainte ca Virgin Galactic să primească pasageri la bordul SpaceShipTwo. Înainte, trebuie verificate cu atenție hardware-ul și software-ul. Toate verificările, așa cum era de așteptate, trebuie să implice și teste de zbor, ale căror rezultate să fie prezentate în prealabil Administrației Federale.

SpaceShipTwo e făcută pentru a transporta doi piloți și șase pasageri. În esență, modelul de turism spațial al Virgin Galactic nu e prea departe de cel al Blue Origin, compania spațială privată sub conducerea lui Jeff Bezos, CEO-ul Amazon. Ambele au în plan să trimită clienți înstăriți cât mai departe în atmosfera Terrei, la bordul unor nave reutilizabile.

Nici Blue Origin, nici Virgin Galactic nu au dezvăluit data concretă a lansării acestor zboruri spațiale comerciale, iar motivul principal e faptul că mai sunt necesare multe teste înainte de asta. Licența acordată Virgin Galactic vine la doi ani după ce o versiune mai veche a SpaceShipTwo a explodat deasupra Californiei, accident care s-a soldat cu moartea unui pilot și rănirea celuilalt.

Prețul unei excursii la bordul lui SpaceShipTwo e estimat undeva la 250.000 de dolari și în jur de 700 de oameni și-au rezervat deja locurile, potrivit Klotz. Probabil că, pe măsură ce mai multe companii încep să ofere servicii similare, prețurile vor scădea.

Citește și: