Nu ești singurul căruia îi vine să își arunce laptopul pe geam când internetul decide să nu îți fie prieten și să îți încarce o pagină în prea mult timp. Evident, să spui că internetul lent e enervant e ca și cum ai pretinde că ai descoperit apa în secolul XXI.

Totuși, o demonstrație științifică nu e niciodată în plus. Experții Ericsson au ajuns la concluzia că stresul cauzat de încercarea de a încărca un video cu o conexiune proastă e comparabil cu stările pe care le ai când te uiți la filme de groază. Compania suedeză a făcut descoperirea în cadrul experimentului numit „The Stress of Streaming Delays”, făcut pentru a arăta companiilor cât le afectează o conexiune proastă. E adevărat, a avut doar 30 de subiecți, dar cred că putem fi cu toții de acord cu faptul că e foarte enervant să ai de-a face cu un internet prost.

Cercetătorii Ericsson au monitorizat creierul, pulsul și alte activități cardiace ale subiecților, în timp ce aceștia făceau diverse lucruri pe telefon. Au descoperit că întârzierea încărcării unui clip crește pulsul cu 38 de procente. De asemenea, chiar și o perioadă de buffering de două secunde dublează nivelul de stres. Totuși, când timpul creștea la șase secunde, oamenii de știință au observat că nivelul de stres creștea, pentru ca ulterior să scadă. Participanții au arătat un soi de resemnare, pe care, probabil, ai simțit-o și tu măcar o dată. Dacă ai încercat vreodată să te uiți la un film online, care părea să aibă nevoie de câțiva ani lumină pentru a se încărca, probabil ai sfârșit pierzându-ți interesul. O soluție ceva mai înțeleaptă decât agresarea bietului dispozitiv, desigur.

Studiul este disponibil în format PDF aici. E destul de scurt, așa că nu te va distrage prea mult în timp ce încerci să încarci un film pe Netflix, Popcorn Time, sau orice altă platformă pe care o folosești. Mai ales dacă ai un internet mai lent decât un melc simpatic.