Cel mai drăguț robot e un călugăr budist ce știe scopul vieții

Cel mai drăguț robot e un călugăr budist ce știe scopul vieții

Indiferent dacă percepeți roboții ca fiind creaturi periculoase sau utile, la o mânăstire budistă din China există un robot incredibil de drăguț menit să vă răspundă la cele mai dificle întrebări.

Cu algoritmi avansați de inteligență artificială sau programe predefinite, cu o formă umanoidă sau una apropiată de un robot de bucătările, roboții ocupă locuri din ce în ce mai importante în viața noastră. Unii dintre ei au câștigat până și abilitatea de a înlocui meserii umane cu o precizie mai mare și o eficiență sporită.Trecând însă peste aspectele negative ale dominației iminente a roboților, există și excepții pozitive de la regulă.

Cea mai interesantă dintre ele vine sub forma lui Xian’er. Acest robot simpatic are aproximativ 70 de centimetri înălțime și îndeplinește cu succes rolul de călugăr budist sfătuitor. El activează la templul The Longquan sau Primăvara Dragonului dn Beijing și este foarte eficient la propovăduirea valorilor budiste.

Pentru materializarea acestui proiect interesant, oficialii templului au colaborat cu o serie de firme de tech locale și companii cu specializări culturale. Cei de la New York Times au luat un interviu persoanei responsabile de existența lui Xian’er, iar respectivul este foarte încântat de micul roboțel. Xian Fan a afirmat că aceasta este dovada vie a faptului că știința și budismului nu se contrazic și nici nu se anulează una pe alta.

Orice persoană care vizitează templul îi poate întrebări de orice natură lui Xian’er prin intermediul unui touchscreen de dimensiunea unei tablete ce pare să-i fie atașat de piept. La întrebarea ,,Care este scopul vieții?”, acesta a răspuns cât se poate de senin ,,Maestrul meu spune că scopul vieții este de a ajuta mai mulți oameni să lase în urmă tristețea și să descopere fericirea.” Aparent, același personaj se află și în spatele unui cont pe WeChat cu ID-ul 贤二机器僧. Din păcate, eu nu am reușit să-l adaug în listă și să încerc să port o conversație cu el.

Xian’er este doar prima iterație a acestui robot, dar călugării nu doresc să se oprească aici. Se lucrează deja intens la o versiune mult mai elaborată și mai deșteaptă a robotului capabilă să paseze și mai multe valori budiste celor din jur.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: