13 ian. 2016 | 08:03

Câteva sute de ani de închisoare pentru un hacker din Turcia

ACTUALITATE
Câteva sute de ani de închisoare pentru un hacker din Turcia

Nu este nici pe departe prima oară când aflăm că un hacker a fost condamnat pentru faptele sale, dar sentința dată de această dată ar putea intra în Cartea Recordurilor, dacă ar cuprinde o secțiune pentru condamnări. 

Deși în foarte multe țări hackerii sunt condamnați pe perioade de timp relativ scurte, deoarece legislația nu este foarte bine pusă la punct pentru astfel de acte ilegale, un hacker din Turcia tocmai a primit o sentință pentru 334 de ani. Merită reținut că aceasta nu este nici pe departe o greșeală de redactare. Pur și simplu, sentința primită de individ la finalul procesului a avut un total de câteva sute de ani.

Este vorba de un hacker turc, Onur Kopcak în vârstă de 26 de ani. Inițial acesta a fost condamnat la o sentință semnificativ mai blândă, de 199 de ani de închisoare pentru phishing. Practic, a creat clone ale site-urilor unor bănci pentru a fura date financiare de la victimele care cădeau în plasă. La valoarea de 199 de ani s-a ajuns după ce 43 de victime au intentat un proces împotriva sa. Din păcate, înainte de pronunțarea sentinței definitive, alți 11 clienți ai băncilor afectate de atacuri au venit în fața judecătorului, ducând sentința până la 334 de ani.

În astfel de circumstanțe, ați fi tentați să credeți că Onur Kopcak va intenta un apel pentru reducerea sentineți absurde. Se pare însă că nu va face un astfel de gest deoarece i se pare o risipă de energie, în contextul legislației turcești defectuoase. Într-o declarație pentru Today’s Zaman hackerul a afirmat ,,Scopul final pentru sentințele de închisoare astronomice este un mister. Nu am meritat niciodată sentința, dar nu voi face apel pentru că nu există nici o soluție alternativă în contextul legislației actuale.

Ca referință, cea mai mare sentință pentru hacking din SUA a fost primită de Albert Gonzales în 2010. Respectivul hacker a fost condamnat la 20 de ani de închisoare după ce a efectuat cel mai mare furt de carduri de credit în istoria țării.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele