Adolescentele care au construit primul satelit privat din Africa

Adolescentele care au construit primul satelit privat din Africa

În luna mai a anului următor, Africa va lansa primul său satelit privat în spațiu, care va monitoriza condițiile meteo de pe continent.

Satelitul a fost creat de 14 adolescente din Africa de Sud, în timpul unei tabere pentru cei pasionați de știință, tehnologie, matematică și inginerie. Satelitul va transmite date detaliate care vor ajuta la prevenirea dezastrelor naturale. „Vom putea determina și anticipa problemele cu care Africa se va confrunta în viitor”, a spus Brittany Bull, studentă la Liceul Pelican Park din Africa de Sud, citată de Science Alert.

Satelitul a fost cumpărat de MEDO (Meta Economic Development Organisation), iar studenții au învățat să îi construiască încărcătura sub îndrumarea inginerilor de la Universitatea de Tehnologie din Peninsula Cape. În primă fază, fetele au programat și au lansat sateliți mici CricketSat, folosind baloane meteorologice.

Apoi, au învățat să programeze încărcătura sateliților, cu ajutorul cărora vor fi colectate imagini și date care vor arăta unde sunt așteptate inundații și secete. Este important, pentru că uneori consecințele sunt teribile. De exemplu, seceta generată de El Nino în aprilie a făcut ca Africa de Sud să producă cu nouă milioane de tone mai puțin porumb decât în mod obișnuit.

Satelitul va fi lansat în mai 2017, iar asta înseamnă că va fi primul satelit lansat în orbită de o companie africană privată. Grupul urmează să implice și fete din Namibia, Kenya și Rwanda, în speranța de a inspira cât mai multe tinere femei africane să se implice în domenii STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), având în vedere că momentan mai puțin de 10% sunt interesate de asta. Unele dintre ele deja și-au manifestat dorința de a se implica direct în explorarea cosmosului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI