Adaptorul de căști de la iPhone 7 scade calitatea audio

Adaptorul de căști de la iPhone 7 scade calitatea audio

Una dintre cele mai controversate decizii Apple legate de designul iPhone 7 a avut legătură cu eliminarea mufei de căști. Gigantul din Cupertino a încercat să o compenseze prin intermediul unui adaptor gratuit, dar se pare că nici acela nu este perfect.

Foarte mulți dintre utilizatorii de iPhone au făcut investiții importante într-o pereche de căști doar pentru a se frustra teribil că nu le pot folosi cu iPhone 7. Alternativa este folosirea adaptorului de la Lightning la mufa standard jack de 3,5mm. Dacă a fost însă făcut corect, un test al publicației nemnțești Heise.de confirmă faptul că respectivul adaptor de 6 dolari cu siguranță nu este destinat audiofililor.

Principiul testului a fost unul destul de simplu. S-au redat mai multe melodii în format compresat și necompresat și s-au măsurat specificațiile semnalului audio de la ieșire dintr-un iPhone 6S, iPad Air și iPhone 7. În cazul iPhone 7, s-a realizat măsurătoare folosind adaptorul mai sus menționat. Concluzia a fost sintetizată în doar câteva cuvinte prin intermediul diferenței de calitate măsurată în decibeli.

,,Rezultatele sunt clare. Cu un iPhone 6S, plaja dinamică se înrăutățește cu 4,5 dB(A)  pentru fișiere audio pe 24 de biți. În cazul iPad Air, se înrăutățește cu 3,8 dB(A). Semnalul audio este de asemenea mai slab calitativ în cazul fișierelor pe 16 biți, chiar dacă diferența nu este atât de drastică: plaja dinamică scade cu 1,8 dB(A) și 3,1 dB(A) pentru iPhone, respectiv iPad.” Valorile detaliate mai sus sunt raportate la iPhone 7 și la calitatea de care acesta este capabil prin intermediul adaptorului pe care îl găsiți în cutie.

Trecând însă peste aceste minusuri numerice, este foarte importat să rețineți un lucru. Toate diferențele descrise mai sus sunt aproape insesizabile de către majoritatea ascultătorilor. În plus, pe lângă faptul că o singură persoană dintr-o sută poate fi afectată negativ de aceste măsurători, aveți nevoie de o pereche de căști destul de scumpe și un conținut audio necompresat pentru a simți diferența. Dacă în cea mai mare parte a timpului ascultați muzică de pe YouTube, Zonga, Deezer și alte servicii de streaming, în nici un caz, nu veți fi afectați de descoperirile nemților. Ar fi fost totuși drăguț să se audă mai bine iPhone 7.

Phone-7-căști-diferență-calitate-audio

Citește și:
Sursa: Ubergizmo