02 iun. 2015 | 12:11

Un tânăr de 19 ani a creat brațele robotice ieftine, care pot fi controlate cu ajutorul minții [VIDEO]

ACTUALITATE
Un tânăr de 19 ani a creat brațele robotice ieftine, care pot fi controlate cu ajutorul minții [VIDEO]

Roboții nu mai reprezintă o noutate în tehnologie, fiind utilizați inclusiv în medicină. Totuși, costurile mari îi fac inaccesibili majorității.

Pentru Easton LaChappelle, un tânăr de 19 ani din Colorado, SUA, dificultatea în ceea ce privește roboții nu a fost niciodată tehnologia în sine, pe care spune că o stăpânește, ci costurile necesare. În ultimii cinci ani, învățând aproape exclusiv online, pe forumuri, LaChappelle a reușit să creeze mâini robotice care ar putea schimba industria, acestea costând doar câteva sute de dolari. Acestea au fost create prin printare 3D, și pot fi controlate prin creier, notează Yahoo! Tech.

„Este un braț robotic numit Anthromod și citește aproximativ 10 canale ale creierului, deci funcționează cumva asemănător unui senzor muscular care transformă semnalele electrice în ceva ce poate fi citit de software. Apoi, urmărim modelele și încercăm să le transformăm în mișcări”, a explicat Easton pentru Reuters.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale robotului este felul în care este controlat de software, despre care LaChappelle spune că este diferit de alte tipuri de platforme robotice. „Un exemplu bun este faptul că o persoană cu brațul amputat a folosit detectorul de unde cerebrale, iar cu ajutorul lui a putut controla brațul robotic perfect în aproape 10 minute”, a spus LaChappelle.

Brațele robotice create de tânăr se află în stadiul de prototip, fiecare având un design adaptat altei nevoi. Unul dintre ele, de exemplu, a fost creat pentru medii periculoase, unde brațele ar putea fi trimise pentru a permite oamenilor să monitorizeze situații și să intervină din exterior.