Un asteroid va trece pe lângă Pământ la cea mai mică distanță din ultimii 200 de ani

Un asteroid va trece pe lângă Pământ la cea mai mică distanță din ultimii 200 de ani

Un asteroid destul de mare va trece aproape de Pământ în noaptea de 26 spre 27 ianuarie. Pentru a-ți da seama cam cât de mare este, specialiștii i-au estimat diametrul la jumătate de kilometru, cam cât cinci terenuri de fotbal.

Specialiștii NASA afirmă că asteroidul 2004 BL86, după cum a fost denumit, este primul care se apropie atât de mult de Pământ și primul care ne va capta atenția în 2015. Va trece la o distanță de 1,2 milioane de kilometri față de Pământ și aceasta e cea mai mică în ultimii 200 de ani. Totuși, traiectoria i-a fost deja calculată și nu există niciun risc de impact, scrie HuffingtonPost.

Dacă mai ai nevoie de încă un motiv ca să stai liniștit că apocalipsa nu vine cu acest asteroid, el va trece pe lângă Pământ la de trei ori distanță dintre planeta noastră și Lună. Totuși, dacă un asteroid similar ar lovi planeta, ar produce un crater de circa 10 kilometri în diametru și ar ridica în aer nori de praf care ar acoperi lumina Soarelui. Nu este însă cazul acum, iar dacă vrei să îl urmărești, o poți face folosind un telescop sau binoclu între 26 și 27 ianuarie. De asemenea, îl poți urmări live pe acest site, începând cu ora 21.30.

„Mai devreme sau mai târziu civilizația umană va trebui să se confrunte cu situația în care un aseroid va lovi Pământul sau chiar îl va face să dispară“, a afirmat în trecut Carl Sagan, un astronom și astrofizician cunoscut și pentru faptul că a promovat aceste științe în educația americană pentru a înțelege mai bine Universul și unde ne regăsim.  Totuși, scenarii apocaliptice ca acesta au fost exploatate de-a lungul timpului în filme sau seriale. Cel mai cunoscut produs cinematografic este filmul „Armageddon“.

Potrivit NASA, aceasta va fi cea mai mare apropiere de Pământ a unui corp de asemenea dimensiuni, până în anul 2027, când va trece pe lângă planeta noastră asteroidul 1999 AN10 descoperit pe 13 ianuarie 1999. „Când va ajunge la cea mai mică distanță de planeta noastră, 2004 BL86 se va deplasa cu 2,7 grade pe oră (aproximativ de 5,4 ori lățimea Lunii), iar mișcarea sa pe lângă stelele de fond va fi ușor de observat“, a comunicat Agenția Spațială Română (ROSA), citată de HotNews.

Asteroidul 2004 BL86 a fost descoperit pe 30 ianuarie 2004 de către LINEAR (The Lincoln Near-Earth Asteroid Research). Acesta e produsul colaborării între Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, NASA, și Laboratorul Lincoln al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT) pentru descoperirea sistematică și urmărirea asteroizilor din apropierea Pământului.

Citește și: