Filmele 4K vor veni pe Ultra HD Blu-ray, un nou format de discuri

Filmele 4K vor veni pe Ultra HD Blu-ray, un nou format de discuri

Cu toate că s-au ieftinit din ce în ce mai mult, abia prin intermediul discurilor vom vedea filme la rezoluţie 4K în magazine.

În 2015, foarte mulţi dintre noi au ajuns să adopte o soluţie de streaming video. Indiferent dacă petrecem o mare parte din timp pe YouTube, Netflix, SeeNow, Voyo sau orice alt serviciu similar, partea fascinantă este că mediile optice de stocare pentru filme se pare că nu vor muri prea curând. Din păcate, până în acest moment, acestea din urmă erau limitate la conţinut Full HD.

Pentru a facilita adopţia de conţinut Ultra HD, Asociaţia Discurilor Blu-ray, formată din mai mulţi giganţi din industrie, tocmai a finalizat specificaţiile pentru următoare generaţie de discuri. Acestea vor purta numele Ultra HD Blu-ray şi ar trebui să ajungă în magazine până la finele acestui an, atât când vine vorba de filme, cât şi de playere Blu-ray capabile să redea respectivele filme. În ceea ce priveşte dispozitivele de redare compatibile cu conţinut video la rezoluţie 3840 x 2160 pixeli, playerele vor fi compatibile şi cu colecţia existentă de peste 10.000 de discuri Blu-ray existente deja pe piaţă.

În plus, puterea de procesare va fi atât de mare, încât vor putea reda fluxuri video cu un număr mare de FPS-uri, HDR – High Dynamic Range şi mai multe culori. Pe partea de audio, vor fi suportate noile standarde DTS: X şi Dolby Atmos. Noile discuri Ultra HD Blu-ray vor avea o capacitate între 66 şi 100GB, un salt semnificativ de la valorile actuale de 25/50GB. În teorie, fiecare film achiziţionat în acest format s-ar putea să vină la pachet cu o versiune digitală descărcabilă a aceluiaşi titlu, compatibilă cu PC-uri şi diverse dispozitive portabile. Momentan nu se cunosc din păcate foarte multe detalii despre acest aspect cross-platform al formatului.

Cei de la Samsung au anunţat deja că vor aduce pe piaţă un player Ultra HD Blu-ray până la finele acestui an, iar cei de la Panasonic au demonstrat încă de la CES, la începutul anului, propriul lor player compatibil cu noile discuri.

 

Citește și: