Uită de omuleții verzi: extratereștrii ar putea arăta precum oamenii

Uită de omuleții verzi: extratereștrii ar putea arăta precum oamenii

Dacă ai auzit vreodată despre extratereștri sub forma “omuleților verzi”, cel mai probabil știi de ei din cauza a ceea ce a rămas în istorie drept “incidentul Roswell”. Între timp, am aflat că dacă ei ar exista, ar arăta cu totul diferit față de cum îi prezintă teoriile.

Oamenii de știință cred în existența extratereștrilor. Ellen Stofan, cercetător de top de la NASA, a declarat că vom vedea primele semne ale vieţii extraterestre în 2025, cu mai multe şanse să descoperim şi alte dovezi în anii următori. “Cred că vom avea dovezi puternice asupra vieţii dincolo de Pământ într-un deceniu şi cred că dovezile definitive vor veni în 20-30 de ani. Ştim unde să ne uităm. Ştim cum să ne uităm. În cele mai multe cazuri, avem tehnologia necesară şi suntem pe punctul de a o implementa. Aşa că suntem pe drumul cel bun”, a spus Stofan.

Simon Conway Morris, profesor de biologie evoluționistă, crede că extratereștrii ar fi foarte asemănători oamenilor, potrivit The Independent. Potrivit spuselor sale, măcar pe una dintre planetele asemănătoare Pământului ar trebui să fi evoluat ființe asemănătoare oamenilor. În cartea sa numită The Runes of Evolution, acesta prezintă principiul evoluției convergente. „Desigur, nu pretind că toate planetele asemănătoare Pământului au humanoizi”, a spus acesta.

Teoria lui este corelată cu cea a lui Enrico Fermi. Dacă extratereștrii există, de ce nu ne contactează? Morris recunoaște că se îndepărtează puțin de la pista aceasta de dragul amuzamentului, în ultimul capitol al cărții. „Problema este că nu avem cum să fim singuri în Univers. Poate că extratereștrii se ascund, după cum spunea Arthur C. Clarke, sau trăim într-un univers virtual, potrivit lui Stephen Baxter. Nu știm sigur, dar suspectez că abia am început să zgâriem suprafața realității”, a mai explicat Morris.

De asemenea, una dintre principalele teme ale cărții urmărște să stârnească iar curiozitatea oamenilor. Convergența este demonstrabilă la fiecare nivel al istoriei evoluției, de la primele celule la complexitatea țesuturilor, sistemului nervos, organelor și așa mai departe.

Nu putem garanta pentru veridicitatea teoriei lui Morris, dar, cu siguranță, cartea sa ar fi o lectură interesantă. Chiar și în eventualitatea în care extratereștrii nu ar fi altceva decât niște simple bacterii.

Citește și: