System76, un mini PC preinstalat cu Linux

System76, un mini PC preinstalat cu Linux

Dacă eraţi de mult timp în căutarea unui nou sistem pentru sufragerie, s-ar putea să vă încânte lansarea noului System76.

Într-o perioadă în care suntem asaltaţi cu lansări de smartphone-uri, tablete şi diverse hibride derivate din ultrabook-uri, e bine de ştiut că există şi producători care vor să vă demonstreze că nu au existat de banalele desktop-uri. Chiar dacă noile sisteme de birou nu mai sunt ca pe vremuri din punct de vedere estetic, în ceea ce priveşte partea de performanţă, aveţi mari şanse să fiţi impresionaţi de puterea un pachet atât de compact.

Cu numele complet System76 Meerkat Linux PC, sistemul din imaginea de mai sus are trăsături de design foarte similare cu popularul . La interior, va fi construit în jurul celor mai noi procesoare Intel Broadwell. Sistemul de operare preinstalat va fi o versiune recentă de Ubuntu Linux. Cu dimensiuni de aproximativ 10 x 10 centimetri, acest HTPC nu vă va invita la nici un fel de compromis când vine vorba de rapiditate în efectuarea sarcinilor.

Cu un preţ de start de aproximativ 500 de dolari, micuţul va putea fi achiziţionat cu un Intel Core 3-5010U cu Intel HD 550 sau cu un Intel Core i5-5250U şi un Intel HD 6000. Capacitatea maximă de stocare va fi de 2TB, iar cantitatea de memorie RAM suportată este de 16GB. Pentru amatorii de SSD-uri, pe lângă spaţiu pentru un HDD de 2,5 inci, la interior puteţi strecura şi un Solid State Drive cu interfaţă M.2. Conectica micuţului include patru porturi USB, un HDMi, un Display Port, Gigabit Ethernet şi o ieşire de căşti. Nu ştim încă momentul începând cu care va putea fi achiziţionat, dar nu ar trebui să dureze mai mult de câteva săptămâni.

Citește și: