26 sept. 2015 | 12:51

Spionii britanici știu absolut tot ce ai făcut pe Internet

ACTUALITATE
Spionii britanici știu absolut tot ce ai făcut pe Internet

Edward Snowden își continuă seria de dezvăluiri legate de spionajul online cu informații proaspete și îngrijorătoare despre GCHQ, agenția de securitate britanică.

După primele informații făcute publice de Edward Snowden, ne așteptam ca lucrurile să nu devină mai serioase. Dar, cu toate că au trecut doi ani de la acel moment, pare că încă vedem doar vârful ghețarului.

Potrivit documentelor publicate de The Intercept, o operațiune de spionaj a GCHQ (Government Communications Headquarters) numită Karma Police avea scopul de a ”construi un profil de browsing pentru fiecare utilizator vizibil de pe Internet.

Asta înseamnă că orice utilizator de pe glob era țintă a campaniei Karma Police.

Ce putea afla GCHQ despre tine? Absolut tot ce făceai pe Internet. Printre site-urile ”ascultate” de spioni se numără nume mari, precum Yahoo, Google, Reuters, Hotmail, Youtube, Facebook, Reddit, WordPress, Amazon, CNN, BBC.

Dacă v-a cuprins o mică senzație de panică, nu sunteți singurii. Vestea și mai îngrijorătoare pentru unii este că printre site-urile menționate mai sus se numără și Pornhub, dar și alte site-uri de pornografie.

Informațiile colectate erau adăugate unui profil complex creat pentru fiecare utilizator în parte și analizate – toate conversațiile de Skype, emailuri, de pe messenger, SMS-uri sau locația smartphone-ului erau monitorizate.

Programul a funcționat timp de cinci ani, iar numărul informațiilor colectate a crescut anual. În 2012, erau colectate peste 50 de miliarde de înregistrări și existau planuri ca această cantitate să fie dublată.

Datele erau păstrate doar pentru șase luni, iar numai comportamentele suspicioase erau raportate agenției MI5.