08 dec. 2015 | 15:32

Senzorul wireless minuscul care nu are nevoie de baterie

ACTUALITATE
Senzorul wireless minuscul care nu are nevoie de baterie

Internetul Tuturor Lucrurilor e o idee drăguță. Desigur, depinde pe cine întrebi, dar pentru cei care sunt încântați de idee, nu trebuie scăpată din vedere o problemă: ai nevoie de energie pentru funcționarea tuturor dispozitivelor inteligente, dar unele dintre ele s-ar putea să nu aibă spațiu pentru baterie.

Ei bine, cercetătorii olandezi au găsit o soluție viabilă. Aceștia au creat un senzor de doar doi milimetri pătrați, care funcționează wireless și își ia toată energia de la undele radio emise de conexiunea Wi-Fi. Prin urmare, ai nevoie doar de un router prin zonă, iar micul senzor va funcționa perfect. Din păcate, încă nu poate fi poziționat mai departe de trei centrimetri de sursa de energie, ceea ce îl face nu tocmai practic, potrivit Engadget.

Din fericire, povestea nu se sfârșește aici. Echipa speră să extindă aria până la trei metri în decursul unui an, apoi să o dubleze. Dacă tehnica funcționează, am putea avea case „inteligente” , pline de senzori invizibili, care controlează toate dispozitivele. Asta înseamnă lumini care se aprind când intri în orice cameră sau căldura care se oprește atunci când casa ajunge la temperatura optimă. Ar putea, de asemenea, fi foarte ieftini, prețul aproximându-se pe la 20 de cenți bucata.