04 dec. 2015 | 18:41

Un biosenzor instalat pe volan nu te va lăsa să conduci beat

ACTUALITATE
Un biosenzor instalat pe volan nu te va lăsa să conduci beat

Condusul beat la volan e o problemă destul de serioasă oriunde în lume. Momentan, nu prea ai cum să oprești oamenii să urce beți la volan, însă un senzor special nu va lăsa motorul să pornească dacă îți va detecta alcool în transpirația mâinii.

Numir Sober Steering, sau tradus, Condusul Treaz, micul senzor este momentan folosit într-un număr restrâns de autobuze de școală canadiene. Noua tehnologie este un senzor plasat pe volan și va cere conducătorului să îl atingă cu palma mâinii, pornind motorul numai dacă nu va detecta nicio urmă de alcool în transpirația mâinii șoferului.

Aparent, dacă șoferul decide să bea după ce a pornit mașina, nu îi va lua decât aproximativ cinci minute senzorului să detecteze că a fost trișat și va alerta automat poliția. Cu ajutorul acestui aparat, poliția poate chiar să urmărească mașina și s-o oprească la nevoie.

Aparent, nevoia de a instala un astfel de sistem este urgentă în Canada pentru că mulți dintre șoferii care conduc aceste autobuze obișnuiesc să urce la volan beți, punând în pericol copii care merg la școală.

Deși, sistemul merge perfect, sunt momentan foarte multe metode de a trișa senzorul, sau în alte cazuri, acesta provoacă alarme false. De exemplu senzorul se declanșează dacă utilizatorul folosește un inofensiv șervețel umed pentru a-și șerge mâinile. Cum aceste șervețele conțin alcool, e normal ca senzorul să se declanșeze imediat.

O metodă simplă de a trișa senzorul este acela de a ruga pe altcineva să pună mâna pe el. Un șofer beat poate ruga chiar pe un copil să pună mâna pe volan zicându-i să se joace cu claxonul. În acest fel motorul pornește și senzorul este păcălit.

Dacă aceste probleme vor fi rezolvate, e posibil ca Sober Steering să intre în uzul zilnic al mijloacelor de transport în comun destul de repede, și cine știe, poate și industria auto va prelua acest senzor dacă va avea succesul scontat.

Un biosenzor instalat pe volan nu te lasă să conduci beat