20 apr. 2015 | 12:08

Secretele celui mai mare furt de Bitcoin: Banii au fost furați cu ani buni înainte să se afle ceva

ACTUALITATE
Secretele celui mai mare furt de Bitcoin: Banii au fost furați cu ani buni înainte să se afle ceva

MtGox, odată cea mai populară platformă pentru schimburile în Bitcoin, a dat faliment în februarie 2014, dar se pare că monedele dispăruseră de mult timp.

O companie japoneză specializată în securitatea monedelor digitale Bitcoin a publicat recent un raport care scoate la iveală informații neștiute până acum. MtGox, cea care a fost în trecut platforma preferată de majoritatea posesorilor de Bitcoin pentru schimburi în moneda digitală, era insolventă cu mult timp înainte de declararea falimentului în februarie 2014.

Din câte se pare, hoții furau constant din rezervele de Bitcoin slab protejate ale site-ului, iar în februarie anul trecut MtGox a declarat că a ”pierdut urma” a nu mai puțin de 850.000 de Bitcoin. Valoarea acestora? Undeva în jurul a jumătate de miliard de dolari. Dar ce i-a șocat chiar și pe cei ce au efectuat investigație este faptul că monedele erau furate constant de mai mult de doi ani, direct din ”hot wallet”,  rezerva online de Bitcoin prin care MtGox putea să acopere tranzacțiile zilnice.

bitcoin

Conform Financial Times, monedele erau apoi depozitate cu miile în diferite adrese, iar apoi depozitate în tranșe de câteva sute pe diferite platforme, inclusiv MtGox, acolo unde erau și vândute. Acesta este cel de-a doilea raport efectuat de companie japoneză WisZec în legătură cu prăbușirea MtGox, eveniment care a stârnit furia multor utilizatori și care a făcut ca prețul monedei să scadă dramatic.

Mai mult, nici monedele ținute offline nu erau bine monitorizate, iar după cum scrie publicația CoinDesk, hoții puteau compromite foarte ușor acest depozit sau putea aștepta ca acestea să fie plasate online. Deși informațiile sunt extrem de valoroase, încă mai sunt numeroase investigații care trebuie desfășurate pentru ca evenimentele ce au dus la falimentul MtGox din februarie 2014 să fie înțelese în totalitate.