24 mart. 2015 | 14:17

Șapte filme pe care oricare pasionat de tehnologie ar trebui să le vadă

VIDEO
Șapte filme pe care oricare pasionat de tehnologie ar trebui să le vadă

Mai jos sunt șapte capodopere ale cinematografiei pe care orice pasionat de tehnologie ar trebui să le vadă la un moment dat.

Pe parcursul timpului, filmele au reușit, nu numai o dată, să anticipeze progresele pe care umanitatea la va face în viitor. Desigur, au fost și foarte multe cazuri în care ”predicțiile” acestora nu s-au adeverit. Lăsând la o parte acest lucru, există filme care nu ar trebui să lipsească din colecția niciunui ”tech geek”, iar mai jos aveți șapte dintre cele mai bune exemple.

2001: O Odisee Spațială

Unul dintre cele mai bune filme realizate vreodată, 2001: O Odisee Spațială este capodopera lui Stanley Kubrick, omul care ne-a dat și ”A Clockwork Orange”, ”The Shining” și ”Full Metal Jacket”. După cum indică și numele, acțiunea principală are loc în anul 2001 și ne putem da seama de cum bănuia Clarke că va arăta acesta.

Filmul are parte de un început relativ încet. Este, după părerea mea, acel gen de scenă care fie îți place foarte mult, fie absolut deloc. Acțiunea prinde cursivitate pe parcurs, cele două personaje asupra cărora se va concentra povestea principală își fac apariția și asistăm la dialoguri care au rămas în istoria filmului.

Una dintre principalele teme ale acestui film este este progresul tehnologic și părțile sale bune și rele. În film, HAL 9000 este un robot extrem de inteligent, însă transformarea lui pune accent pe pericolul reprezentat de crearea unor mașinării pe care oamenii nu le pot controla în totalitate. Poate nu vom vedea niciodată un HAL 9000, însă deja avem parte de Google Now, Siri și Cortana.

Terminator 2: Ziua Judecății

A fost greu să alegem între acesta și primul film, însă nu aveam cum să ignorăm terminatorul T-1000 și lupta dintre acesta și modelul 101 (Arnold Schwarzenegger). Terminator 2 este cu siguranță una dintre cele mai bune continuări ale unui film de succes, unii susținând chiar că este mai bun decât originalul. La fel ca originalul, pelicula tratează tema progresului tehnologic și pericolul reprezentat de acesta.

Deși la acea vreme părea imposibil de realizat, tehnologia pe care se baza terminatorul T-1000 ar putea fi realizată în viitor. După cum am scris într-un articol recent, cercetătorii au reușit să creeze un metal capabil să se deplaseze singur. Este vorba despre un aliaj compus din galiu, indiu și staniu care, odată plasat în hidroxid de sodiu sau apă sărată alături de puțin aluminiu, începe să se miște pentru aproximativ o oră. Puteți citi mai multe despre acest subiect pe Playtech aici.

Blade Runner

În mod surprinzător, filmul nu s-a bucurat de review-uri favorabile la început, dar a reușit pe parcurs să adune un număr uriaș de fani și a fost chiar selectat de către Biblioteca Congresului pentru a fi păstrat în Registrul Național de Film din America datorită ”importanței sale culturale, istorice și estetice”. Am aflat în urmă cu ceva vreme că Blade Runner va avea, până la urmă, o continuare.

Blade Runner prezintă un univers în care oamenii crează ”replicanți”, roboți identici cu aceștia din punct de vedere fizic, dar cu forță superioară și inteligență comparabilă. Replicanții sunt folosiți doar pentru munci dificile pe diverse colonii, iar în situația în care revin pe Pământ, aceștia sunt vânați de către agenți speciali denumiți ”blade runner-i”. Videoclipul de mai sus este ultima scenă din film, monologul final al lui Roy Batty, jucat de Rutger Hauer. Un lucru interesant este că Hauer a modificat discursul original pentru a-l face mai emoționant și astfel a luat naștere unul dintre cel mai frumoase discursuri din istoria cinematografică.

Al Cincilea Element

Deși dialogul este în limba engleză, Al Cincilea Element este un film francez. Creația lui Luc Besson a împărțit comunitatea criticilor, unii apreciind acțiunea și efectele speciale, în timp ce alții l-au denumit cel mai prost film făcut vreodată. Cert este că Al Cincilea Element a rămas în istoria cinematografiei, iar în cadrul lui tehnologia futuristă ocupă un loc fruntaș.

Este extrem de interesant felul în care filmul combină elemente din perioade diferite. Astfel, într-o lume în care oamenii călătoresc cu mașini zburătoare și pot recrea ființe vii în câteva minute, printre armele folosite încă se mai regăsesc pistoale și lansatoare de rachete, ca și cum tehnologia  industria armamentului nu ar fi progresat la aceeași viteză. Lăsând toate acestea la o parte, filmul vă oferă două ore de acțiune pură și performanțe remarcabile din partea unor actori precum Bruce Willis și Chris Tucker.

Matrix

Ce mai poate fi spus despre Matrix la acest moment și nu s-a spus deja? Acesta a fost cu siguranță filmul anului 1999, oferind efecte speciale așa cum mulți dintre noi nu mai văzuserăm până la acel moment. Probabil dintre toate momentele emblematice ale filmului, cel mai cunoscut este acela în care Neo se apleacă pe spate pentru a se feri de gloanțele trase în direcția lui.

Matrix, la fel ca și în alte filme menționate mai devreme, avem de-a face cu o distopie în care oamenii sunt supuși de către roboți. Miliarde de oameni au fost plasați în vase cu lichid pentru ca mașinile să se poată folosi de bioelectricitatea lor. Astfel, oamenii au ajuns să fie folosiți pe post de baterii, în timp ce mașinile îi țin într-o stare de hibernare în programul denumit Matrix. Filmul este unul dintre cele mai bune realizate vreodată și, cu siguranță, este recomandat oricărui pasionat de tehnologie.

Total Recall

Total Recall este probabil al treilea cel mai bun film în care a apărut vreodată Arnold Schwarzenegger, în spatele primelor două din seria Terminator și în fața lui Predator. La momentul la care a apărut în cinematografe, Total Recall a fost unul dintre cele mai scumpe filme realizate vreodată, însă câștigurile au întrecut cu mult costurile.

La fel ca în Matrix, personajul principal descoperă că toată viața sa a fost o minciună și se vede atacat de persoanele pe care le considera cele mai apropiate. Călătorii către Marte, măști capabile să dialogheze singure și implanturi de memorii false, toate acestea fac parte din realitatea de zi cu zi din film, iar mai sus puteți vizualiza una dintre cele mai interesante scene.

Chappie

Chappie este cel mai recent film regizat de Neil Blomkamp, omul din spatele unor titluri precum District 9 sau Elysium, dar și al viitorului film din seria Alien. Acțiunea Chappie are loc în Johannesburg, oraș pe care Blomkamp l-a mai folosit și pentru District 9, locul perfect pentru acțiunea unui SciFi distopic. Povestea se învârte în jurul inteligenței artificiale, a roboților și, bineînțeles, lui Chappie, un robot de poliție care primește un upgrade impresionant.


Problemele ce țin de moralitate sunt presărate pe tot parcursul filmului, iar oamenii par mai viciați și mai distrugători decât ar putea vreo inteligență virtuală să fie vreodată. Tensiunea este ruptă, din când în când, de scenele amuzante datorate stângăciei robotului, dar și felului caraghios în care Ninja și Yo-Landi își interpretează personajele omonime. Puteți citi review-ul complet al filmului pe Playtech aici.