Cel mai periculos robot din Terminator poate deveni real: Metalul lichid ce se mișcă singur

Cel mai periculos robot din Terminator poate deveni real: Metalul lichid ce se mișcă singur

Cercetătorii au reușit să creeze un metal ce este capabil, în condiții corespunzătoare, să se deplaseze singur pentru o anumită perioadă.

Cu toții ne aducem aminte de Terminator 2. A fost una dintre puținele situații în care continuarea unui film extrem de apreciat a reușit să se bucure de un succes mai mare. T-1000, antagonistul principal din acest film, era un robot din metal lichid capabil să-și schimbe forma în orice moment. Deși în 1991, o asemenea tehnologie părea greu de reprodus, acum, la 24 de ani distanță, cercetătorii pare a fi mai aproape cu un pas de dezvoltarea ei.

Conform celor de la Gizmodo, aceștia au reușit să creeze un metal capabil să se deplaseze singur. Este vorba, mai exact, despre un aliaj compus din galiu, indiu și staniu, care, odată plasat în hidroxid de sodiu sau apă sărată alături de puțin aluminiu, începe să se miște pentru aproximativ o oră.

Sunt două motive pentru care acest lucru are loc. În primul rând, odată ce o picătură din acel aliaj este plasată în respectivele lichide, metalul trece printr-un dezechilibru al încărcăturii electrice, iar în urma acestuia se creează o diferență de presiune între cele două medii. Astfel, metalul va fi împins către zona unde presiunea este mai mică. În al doilea rând, reacția metalului cu lichidul înconjurător dă naștere bulelor de hidrogen care, combinate cu forțele create de presiune, ajută la deplasare.

Mai mult decât atât, cercetătorii au observat că, în situațiile în care interacționează cu câmpuri electrice, metalul își poate schimba forma. Studiul este doar la început, însă pe viitor se dorește obținerea mai multor picături din acel aliaj care ar putea funcționa împreună.

Citește și: