Roboții încep să aibă personalitate și să refuze oamenii

Roboții încep să aibă personalitate și să refuze oamenii

SF-urile sunt pline de exemple cu roboți care refuză ordinele companionilor umani. Până acum, asta nu se întâmpla și în viața reală.

Se pare că acum, mașinăriile încep să aibă o idee despre puterea refuzului. Cercetătorii de la Human-Robot Interaction Lab al Tufts University au reușit să îi învețe să refuze ordine directe, iar video-ul de mai sus îl arată pe Shafer, un roboțel Nao, făcând întocmai acest lucru. Gordon Briggs, expert în robotică, îi cere lui Shafer să meargă direct într-un obstacol, iar acesta refuză politicos, oferind argumente. Același lucru se întâmplă și când lui Dempster i se cere să procedeze la fel.

Chiar dacă această ipoteză ar putea suna înfricoșător pentru unii, există și o altă metodă de a privi lucrurile: roboții ar trebui, în teorie, să servească oamenii, așa că ar fi bine să dezvolte un fel de rațiune artificială. Știm din experiență că oamenii pot fi foarte confuzi și contradictorii, iar judecata lor nu e tot timpul cea mai clară. În plus, roboții pot face deja destul de multe lucruri pe care le credeam cândva specifice exclusiv oamenilor, dar am scris mai multe despre acest subiect în acest articol.

Citește și: