NASA trimite roboții la facultate

NASA trimite roboții la facultate

Activitatea astronauţilor nu este una uşoară, fie că este vorba de munca lor de pregătire sau de misiunile pe care aceştia le desfăşoară în spaţiul cosmic. Este cunoscut faptul că orice program spaţial presupune riscuri importante, dar şi cheltuieli pe măsură.

Prin urmare, Agenţia Spaţială Americană îşi propune să trimită prototipuri de roboţi umanoizi către studenţii a două dintre cele mai prestigioase universităţi din lume: MIT, respectiv Northeastern University, din Boston. Pentru aceste teste au fost selectaţi doi roboţi R5 Valkyrie, ce urmează să desfăşoare misiuni pe planeta Marte, scriu cei de la Gizmag.

Cele două instituţii de învăţământ superior au fost selectate în urma desfăşurării unui concurs, organizat în acest an de către Agenţia Americană pentru Cercetări Avansate în Domeniul Apărării (DARPA). Fiecare dintre universităţi va primi câte un robot R5, pentru a-l testa şi îmbunătăţi.

Prototipurile au fost construite de o echipă coordonată de specialişti ai Johnson Space Center, din cadrul NASA, ce au dat roboţilor o formă asemănătoare structurii corpului uman: 1,90 metri înălţime şi 125 kg. Aceştia au fost prevăzuţi cu sisteme de alimentare cu energie electrică, dar şi cu senzori şi camere de filmat, care permit celor de la sol să îi coordoneze în mod eficient.

Pentru a aduce îmbunătăţiri roboţilor, NASA acordă fiecărei echipe câte 250.000 de dolari pe an, sume care ar trebui să fie suficiente pentru dezvoltarea tehnologiei actuale într-o perioadă de maximum doi ani. Totodată, R5 „Valkyrie” va fi folosit pentru competiţiile destinate cercetătorilor din întreaga lume. Aceştia urmează să se întreacă în realizarea de programe, necesare îmbunătăţirii performanţelor din domeniul roboticii.

Citește și: