„Regele tabloidului” din Rusia te învață ce înseamnă manipularea

„Regele tabloidului” din Rusia te învață ce înseamnă manipularea
10:58 17.06.2015

Comunismul a crescut pe dezinformare și manipularea informațiilor transmise poporului, dar mecanismele pe care le-a creat au fost folosite și în democrații. Așa se face că în Rusia sunt structuri eficiente de transformare a informațiilor pentru a fi pe placul puterii – în prezent deținută de Vladimir Putin.

Aram Gabrelianov este supranumit „regele tabloidului” și, totodată, este directorul canalului de televiziune LifeNews. Sediul este în Moscova, aproape de cei care conduc țara. El spune despre Vladimir Putin că ar trebui să fie mai presus de critici, iar ceea ce urăște cel mai mult pe lume sunt nemernicii și trădătorii care îl provoacă pe lider. El a devenit astfel un soldat care are grijă de lider.

Biroul „regelui tabloidului“ din Rusia este plin cu imagini cu Vladimir Putin. Gabrelianov a înfiinţat LifeNews împreună cu fiul său Ashot și canalul, care emite 24 de ore pe zi, funcţionează sub sloganul „Primii în breaking news“. Postul de televiziune este deţinut de compania News Media, din care 50% sunt deţinute de Grupul Media Naţional, care aparţine lui Iuri Kovalciuk şi Ghenadi Timcenko, doi dintre miliardarii aliaţi ai lui Putin.

Totodată, există zvonuri potrivit cărora serviciile secrete ruse ar da informaţii postului de televiziune. Cum poate era firesc, Gabrelianov neagă că serviciile de informaţii oferă informaţii şi că se află în spatele poveştilor canalului, dar recunoaşte că medici, asistente, poliţişti, politicieni şi tot felul de oameni primesc bani pentru informațiile pe care le oferă. El îi numeşte agenţi şi, deşi îşi plăteşte angajaţii cu până la cinci ori mai mult decât alţii din acelaşi domeniu, redacţia, care numără peste 600 de reporteri şi producători, înţelege că o mare parte din salariu este dirijat către surse, scrie Mashable.

„Regele tabloidului” spune că nu minte (cu intenție)

Postul de televiziune nu s-a ferit să arate imagini cu corpurile dezmembrate ale celor două femei care s-au aruncat în aer în metroul moscovit, în martie 2010, dar nici cu cadavrele de la locul prăbuşirii zborului MH17, deşi acest lucru s-a întâmplat în estul Ucrainei. Mai mult, canalul difuzează frecvent materiale cu doi rebeli proruşi din estul Ucrainei, cunoscuţi drept Motorola şi Ghivi, bărbaţi care sunt cunoscuţi pentru brutalitatea lor.

regele tabloidelor in rusia

După atacul de la sediul săptămânalului „Charlie Hebdo”, un presupus analist a concluzionat că în spatele atentatului se află serviciile secrete americane. „Facem greşeli, dar nu minţim niciodată special. Noi spunem adevărul, dar îl spunem într-un mod în care facem audienţa să ajungă la concluziile de care avem nevoie. De asta are nevoie ţara noastră”, explică Gabrelianov politica editorială.

Prin obiectivul camerelor LifeNews, criticii lui Putin sunt descriși, deseori, drept sponsorizaţi de Occident, oameni ale căror intenţii sunt să îngenuncheze Rusia. Nu este uitat nici Alexei Navalnîi, oponentul preşedintelui. „Navalnîi este parte din a cincea coloană şi lucrează să dezbine ţara. Cum altfel ar putea fi descris cineva care primeşte susţinere de la ambasada americană?”, se întreabă Gabrelianov. „Ştiu că autorităţile noastre nu sunt perfecte, dar asta înseamnă să aşteptăm ca Navalnîi să organizeze o revoluţie să arunce oamenii în tomberoane, cum fac în Ucraina? Nu o să permit aşa ceva”, mai spune Gabrielianov.

În mare parte, agenda LifeNews este înclinată spre ştiri naţionaliste, pro-Kremlin şi senzaţionale, contribuind totodată la popularitatea lui Vladimir Putin, care a ajuns la 86%. „Regele tabloidului” a studiat jurnalismul la Universitatea de Stat din Moscova şi acolo, în tinereţe, a studiat tabloidele occidentale, care i s-au părut mult mai interesante decât presa sovietică. „M-am gândit cum afectează ele mintea oamenilor şi cum împing cititorii către concluziile lor”, declară Gabrelianov. Una dintre concluziile lui este că țara trebuie să redevină o putere mondială, să redescopere valoarea. Până atunci, informarea poate fi secundară.

 

Etichete:
loading...