PlayArena – Max Payne este jocul ideal pentru nostalgici

PlayArena - Max Payne este jocul ideal pentru nostalgici

Max Payne, jocul care în opinia multora a definit genul third person shooter, este la fel de impresionant și la 14 ani de la lansarea sa oficială.

Max Payne și-a făcut apariția pe magazinele online de aplicații în urmă cu aproximativ 3 ani. Dar nu vă lăsați înșelați de acest lucru. Max Payne nu este doar unul dintre cele mai reușit jocuri de genul third person shooter, ci și unul dintre cele mai bune jocuri pe care le puteți găsi pe dispozitivele mobile la acest moment.


Max Payne a fost primul third person shooter adevărat pe care l-am jucat. Într-un fel, a definit acest gen de jocuri, fiind la vremea lansării, în anul 2001, cu mult peste orice altceva avea de oferit piața. Dacă veți căuta pe Google ”best third person shooter games”, Max Payne va fi primul din lista aceea furnizată de Google, urmat de Dead Space și de Gears of War.

max payne playarena review shooter 17

Probabil cu toții putem cădea de acord că povestea din Max Payne este cel puțin la fel de importantă precum scenele pline de acțiune în care vă luptați cu diverși inamici. Succesul lui Max Payne s-a datorat probabil faptului că a reușit să prezinte o poveste clasică din filmele de acțiune într-un mod care a fost pe placul jucătorilor. Polițistul care duce o viața perfectă, soția frumoasă și fetița nou-născută, asasinarea familiei acestuia, dorința de răzbunare, drogurile, implicarea marilor corporații, toate acestea mai fuseseră întâlnite, dar Max Payne a reușit cumva să le facă din nou interesante. Toate acestea sunt prezente acum și pe varianta de Android a jocului.

”Bang! You’re dead, Max Payne!”

Max Payne pentru mobil include absolut toate elementele jocului original, aceasta fiind una din cauzele pentru care jocul ocupă aproximativ 1,2GB. Chiar și meniul este exact așa cum era și pe PC. Singurul element în plus este o opțiune care vă duce pe site-ul Max Payne 3 pentru a vă oferi mai multe informații în legătură cu cel mai nou joc din serie. Nu vă recomandăm să faceți acest lucru. Probabil cel mai bine ar fi să uitați că a existat vreodată un Max Payne 3 și să vă concentrați doar pe primele două jocuri.

 

Înainte de a deveni un mercenar bărbos, bătrân și bețiv într-un oraș din America de Sud, Max Payne erau polițistul tânăr care s-a transferat la DEA (echivalentul Agenției Naționale Antidrog) pentru a putea afla cine a ordonat uciderea soției și ficei sale. A fost nevoie de ani de zile, însă într-un final Max descoperă un indiciu care îl duce către stația de metrou Roscoe din New York. Acolo trebuia să se întâlnească cu un coleg pentru a afla mai multe informații.

Colegul este ulterior ucis, eroul nostru este învinovățit și astfel începe acțiunea din joc. Mă voi opri aici deoarece nu are rost să stricăm un joc vechi de 14 ani cu spoiler-e. Voi vorbi, în schimb, pe scurt, despre grafica și gameplay-ul din Max Payne pentru mobil.

max payne playarena review shooter 22

 

Jocul arată la fel de bine ca până acum, fiind probabil una dintre cele mai reușite portări pe care le-am văzut până acum, alături de Star Wars: KOTOR. Deși veți observa anumite imperfecțiuni pe parcurs, mai ales dacă folosiți un dispozitiv cu ecran mai mare, acestea nu vă vor afecta impresia generală sau experiența din timpul jocului. Iar Max Payne vă oferă numeroase posibilități de a interacționa cu mediul înconjurător. Există chiar și emisiuni la TV, precum Address Unknown, sau Lords and Ladies, pe care le veți putea viziona în anumite momente.

max payne playarena review shooter 5

Butoanele pentru control sunt așezate în dreapta jos. Aveți unul cu ajutorul căruia trageți cu arma, unul cu ajutorul căruia săriți și unul care activează bullet-time, efectul care încetinește timpul. Mișcarea este controlată cu ajutorul a două joystickuri. Din stânga jos dictați direcția în care se deplasează, din dreapta vă puteți orienta ținta. Prima oară am jucat acest joc pe un telefon cu ecran de 4,3 inci și am apăsat de multe ori din greșeală unul din cele trei butoane când voiam să țintesc. Această problemă dispare, însă, pe tablete sau pe smartphone-urile cu ecrane mai mari.

De ce ai juca Max Payne?

Povestea în sine merită cei 10 lei pe are i-ați cheltui dacă ați achiziționa acest joc. Nu există un shooter third person cu o acțiune povestită mai bine decât Max Payne. De asemenea, benzile desenate folosite între capitolele jocului contribuie la atmosfera jocului, iar unele replici utilizate sunt memorabile. Cu siguranță, Max Payne a avut parte de unii dintre cei mai talentați scenariști.

Grafica este aceeași ca înainte. Înainte de a porni jocul pe telefon, am crezut că grafica mă va dezamăgi. Până la urmă, au trecut 14 ani de la lansarea sa pe PC. În mod surprinzător, jocul este la fel de atrăgător ca oricând, iar grafica, una cel puțin lăudabilă.

max payne playarena review shooter 23

 

Gameplay-ul cu siguranță nu vă va dezamăgi. În 2001, când a fost lansat, Max Payne a reușit să schimbe total shooter-ele third person. Producătorii au înțeles atunci că acestea nu vor reuși să concureze cu cele first person decât dacă adaugă două elemente importante: poveste și noi elemente de gameplay. În cazul lui Max Payne, acel element a fost bullet-time. Nu a fost primul joc care să beneficieze de el, dar a fost primul care l-a implementat cu succes. Bullet time este disponibil acum pe mobil și dă impresia că a devenit mai bun cu trecerea timpului.

De ce ai spune pas?

Nu există foarte multe motive pentru care ați putea spune pas acestui joc, în afară de prețul de 10 lei. Dacă așteptați însă jocul ideal sau motivul pentru a face o achiziție pe Play Store, Max Payne ar putea fi ocazia ideală. Gândiți-vă doar că în 2001, mulți ar fi plătit peste 50 de dolari pentru ceea ce acum costă mai puțin de 3 dolari.

max payne playarena review shooter 31

Concluzie Max Payne

Max Payne nu ar trebui ratat. Indiferent dacă aveți un telefon cu ecran de 4,3 inci, 4,7 sau 5,7, trebuie să încercați acest joc dacă sunteți fan al shooter-elor și al seriei. Dacă nu ați mai jucat vreun joc din serie în trecut, probabil acum ar fi momentul să îi dați o șansă. Despre probleme legate de stabilitate nici nu vom mai vorbi deoarece acestea au lipsit în totalitate.

Jocul este disponibil pe Google Play Store și pe App Store.

max payne playarena review shooter 32

Citește și: