13 iun. 2015 | 18:00

O nouă premieră inutilă pe YouTube – un clip 8K la 360 de grade [VIDEO]

ACTUALITATE
O nouă premieră inutilă pe YouTube -  un clip 8K la 360 de grade [VIDEO]

Clipul de mai jos, ca oricare altul de pe YouTube, poate fi urmărit şi la rezoluţie Full HD, dar, cu echipamentele potrivite, poate fi văzut la 360 de grade în 8K.

În cazul în care vi se pare că investiţia într-un TV cu o rezoluţie nativă 4K Ultra HD este în continuare una foarte mare, nu sunteţi singuri. Exact din acest motiv, până să aveţi în casă sau la birou un monitor cu o rezoluţie de patru ori mai mare decât 4K vor mai trece între cinci şi zece ani.

Cei de la YouTube au anunţat încă de la începutul acestui an că suportă găzduirea de clipuri la rezoluţie 8K. Dacă nu cumva lucraţi la Hollywood, această informaţie s-ar putea să nu vă fie foarte utilă. Permisiunea definită mai sus a declanşat însă câteva premiere.

După ce la începutul acestei săptămâni a apărut online primul cei de la Dubai360 au realizat o altă premieră în jurul aceleiaşi rezoluţii de . Este vorba de primul clip 8K la 360 de grade.

În principiu, la rezoluţie maximă, sunt mari şanse ca acest film de mai jos să vi se sacadeze, ca să nu mai insist pe lipsa aproape sigură a unui display capabil să-l afişeze la rezoluţia nativă.

Trecând însă peste particularităţile de fond, rezultatul final este unul impresionant şi constă într-un clip de tip timelapse format din patru clipuri 8K filmate în aeroportul din Dubai şi lipite ulterior. În definitiv a fost generată o experienţă interactivă pe care o puteţi urmări fie folosind un kit VR, fie mişcându-vă pe săgeţile de pe tastatură în stânga sau dreapta în timpul rulării.

Această experienţă vizuală a fost realizată de aceeaşi echipă care, în urmă cu ceva timp, vă oferea pentru vizionare un clip la 360 de grade imortalizat din vârful clădirii Burj Khalifa din Dubai, cea mai înaltă clădire din lume. Dacă nu era evident, sunt recomandabile mai multe vizionări pentru a vedea întregul conţinut.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele