NeoKylin este o clonă chinezească de Windows XP

NeoKylin este o clonă chinezească de Windows XP

Piața tehnologiei din China nu diferă foarte mult de restul lumii. Windows guvernează calculatoarele personale, iar Android smartphone-urile. Acum, guvernul chinezesc vrea să schimbe acest lucru și să provoace ambii giganți ai tehnologiei prin dezvoltarea unui nou sistem de operare care să fie disponibil pentru toate dispozitivele. Zis și făcut.

Înlocuitorul chinezesc pentru Windows se numește NeoKylin, și, aparent, nu diferă foarte mult de produsul căruia vrea să-i ia locul. Se pare că la foarte puțin timp de la lansare, NeoKylin este instalat pe mai mult de 40% din dispozitivele comercializate de Dell.

Potrivit celor de la Quartz, care au intrat în contact cu sistemul de operare al chinezilor, acesta arată exact ca Windows XP, fapt deloc surprinzător pentru China. Acolo, XP este încă extrem de folosit, iar acest lucru este unul dintre principalele motive pentru care guvernul a dorit crearea unui nou sistem de operare care să se asemene. Faptul că Windows nu mai oferea suport pentru vechiul sistem de operare i-a făcut pe chinezi să improvizeze.

Similaritățile includ aceleași denumiri pentru foldere (My Computer, Recycle Bin, Control Panel), jocurile pre-instalate precum Minesweeper, dar și un pachet care se vrea a fi Office, care în mod evident vrea să înlocuiască Word, Powerpoint și Excel.  Totuși, NeoKylin pare să fi făcut o mișcare inteligentă și să evite lentul Internet Explorer și să opteze pentru Firefox pe post de browser oficial.

Dacă sistemul de operare al chinezilor ar fi evaluat pentru originalitate, ar eșua lamental. Dar dacă ar fi privit ca un substituent al unui sistem de operare de care chinezii sunt îndrăgostiți și la care nu vor să renunțe, are șansele să treacă testul.

Deși NeoKylin pare să fie dezvoltat doar pentru a recrea Windows XP, adevăratul scop al acestuia este să sporească cenzura chinezească. Astfel, „Marele Zic de Foc Chinezesc”, așa cum a fost denumit sistemul de cenzură din China, devine și mai puternic, iar guvernul, chiar creatorul NeoKylin, poate controla mai bine comportamentul poporului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: